fbpx

Risico op tamponziekte verkleinen

Het Toxic Shock Syndrome (ook wel TSS of tamponziekte) is een zeldzame maar ernstige ziekte die bij iedereen voor kan komen. Vrouwen die langdurig een tampon inhouden blijken het meeste risico te lopen, vandaar de naam tamponziekte. Hoewel tampons de oorzaak kunnen zijn, zijn er in 50% van de gevallen andere oorzaken, zoals:

Het gebruik van barrièremiddelen als anticonceptie
Wondjes die infecteren
Chirurgische wonden
Wonden na de bevalling die infecteren
Brandwonden
Artritis
Osteomyelitis (beenmergontsteking).

Zo’n 25% van de TSS-gevallen komt voor bij mannen en heeft vanzelfsprekend geen menstruele oorzaak.

Zo kun je het risico op de tamponziekte als oorzaak verkleinen

Heb je een wond, dan dien je deze te verzorgen. Lees meer in het dossier Wondverzorging op Gezondheidsplein.nl.

Verwissel je tampons regelmatig, het liefste binnen vier á vijf uur. Het blijkt dat je een tampon maximaal acht uur in kan houden. Houd er toch rekening mee dat hoe langer je een tampon inhoudt, hoe meer risico je loopt op het ontwikkelen van TSS.

Gebruik regelmatig kleine tampons, zodat je deze sneller zal verwisselen. Ben je hevig ongesteld? Dan kun je natuurlijk grote tampons gebruiken.

Wissel tampons af met maandverband. Draag bijvoorbeeld overdag tampons en ’s nachts maandverband.

Gebruik je tampons tijdens het slapen? Breng vlak voor het slapengaan een schone tampon in en verschoon deze gelijk na het wakker worden.

Was voor het inbrengen van een tampon goed je handen. De bacterie die TSS veroorzaakt kan zich namelijk overal op je lichaam bevinden, ook op je handen!

Naar meer berichten...