fbpx

Risico op epilepsie hoger na COVID-19 dan na influenza – vooral bij kinderen

GFC NIEUWSREDACTIE- Mensen met een COVID-19-infectie hebben meer kans om binnen de komende zes maanden aanvallen of epilepsie te ontwikkelen dan mensen met een influenza-infectie. Bovendien was het verhoogde risico meer merkbaar bij kinderen dan bij volwassenen.

Het viel ook meer op bij mensen die geen ziekenhuisopname nodig hadden voor COVID-19-infecties.

Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het online nummer van Neurology van 16 november 2022, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

Onderzoekers onderzochten voor de studie een netwerk van gezondheidsdossiers voor mensen met COVID-19-infecties.
Deze patiënten werden gematcht met mensen die in dezelfde periode werden gediagnosticeerd met influenza en die vergelijkbaar waren in leeftijd, geslacht en andere factoren, zoals andere medische aandoeningen. Geen van de deelnemers was eerder gediagnosticeerd met epilepsie of terugkerende aanvallen.

BEKIJK OOK
Hong Kong-studie: 90% vermindering van COVID-19-sterfgevallen na boosterdosis

De onderzoekers analyseerden vervolgens de records om te zien of mensen epilepsie of aanvallen ontwikkelden in de volgende zes maanden.

Mensen die COVID-19 hadden, hadden 55% meer kans om epilepsie of aanvallen te ontwikkelen in de komende zes maanden dan mensen die griep hadden.

Het aantal nieuwe gevallen van epilepsie of epileptische aanvallen was 0,94% bij de mensen die COVID-19 hadden, vergeleken met 0,60% bij degenen die influenza hadden.