fbpx
Rinaldo Klas en Maartje Jaquet: Bezielde lijnen

GFC NIEUWS- In Readytex Art Gallery opent op 3 oktober een bijzondere nieuwe duo-expositie.

Bezielde lijnen toont het verrassende resultaat van de synergie tussen twee kunstenaars die nu tien jaren als collega’s en vrienden met elkaar verbonden zijn: Rinaldo Klas in Suriname en Maartje Jaquet uit Amsterdam.

Toen Jaquet tien jaar geleden tijdens haar eerste verblijf in Suriname de tuin van de Nola Hatterman Art Academy inliep om een filmpje te maken van draagmieren – die ze nooit eerder had gezien – werd ze aangesproken door de toenmalige directeur Klas.

Hij wilde weten wie de onaangekondigde bezoekster was en wat ze daar deed. Deze ontmoeting leidde tot een blijvende verbinding tussen de twee kunstenaars, waarbij ze elkaar op de hoogte hielden van ontwikkelingen in hun werk en persoonlijk leven.

In hun werk bleken er enkele raakvlakken te zijn, waaronder vooral in hun gebruik van lijnen. Beiden trachten met simpele lijnen het diepere te vangen van hetgeen ze vastleggen. Bij Rinaldo is dat de ziel van de natuur en bij Maartje de ziel van de mensen die zij portretteert.

Zij delen ook hun engagement voor milieu en natuur en zullen daarom speciaal voor deze expositie een gezamenlijk kunstwerk maken waarbij dit thema centraal staat.

Jaquet heeft in het verleden veel met film en fotografie gewerkt. Zo maakte zij tijdens haar verblijf in Suriname in 2009 zogenoemde One Minute video’s van haar impressies.

De afgelopen jaren is zij zich gaan richten op het tekenen en schilderen van mensen met pen, potlood en aquarel. Ze maakt graag snelle schetsen van mensen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op de markt, in de bibliotheek of een winkel, met als rode draad de diversiteit en tegelijkertijd eenheid van de mensen. De schetsen werkt zij later uit als aquarel.

Op de expositie is een aantal portretten te zien die zij in 2017 maakte tijdens een residency bij het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam Zuidoost.

Speciaal voor Bezielde lijnen heeft Jaquet in Paramaribo ook mensen geportretteerd, aan de Waterkant.

Klas is een gevestigd Surinaams kunstenaar. Centraal thema in zijn werk sinds de jaren negentig is het grote effect van het ingrijpen door de mens op het milieu. Voor Bezielde Lijnen maakte hij figuratieve monoprints en acrylschilderijen.

Het raakvlak van hem en Maartje, het lijnenspel van hun werk, is duidelijk zichtbaar in de dynamiek van de lijnen in de monoprints van mensen. In de kleurrijke acrylschilderijen geeft Klas uiting aan zijn betrokkenheid bij mens en milieu.

De opening van Bezielde lijnen vindt plaats in Readytex Art Gallery op 3 oktober. De expositie is verder te bezichtigen van 4 oktober tot en met 2 november.

Meer nieuws

129 Covid-testen, 4 positief

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 4 personen positief getest op Covid-19: in Paramaribo 1 en Wanica 3. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…