fbpx
Rijstsector moet nieuwe technologieën en methoden introduceren

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de rijstsector opgeroepen nieuwe technologieën en methoden te introduceren, zodat schaalvergroting kan worden bereikt en beter kan worden meegedongen op de wereldmarkt.

“Ik doe een wake up call aan de sector om te gaan veranderen, want zo kunnen we niet door gaan”, benadrukt de minister. De bewindsman sprak de aanwezigen vrijdagavond toe in het Burger Informatie Centrum Nickerie.

De minister heeft partijen opgeroepen om beter te gaan communiceren over de toekomst van de sector. Volgens Parmessar zou het beter zijn dat de rijstsector komt tot een overleg orgaan, waarbij alle problemen kunnen worden besproken. “Belangrijk is dat ik een open oor voor u hebt”.

De minister geeft verder aan dat hij open staat voor overleg met boeren en opkopers om te komen op een aanvaardbare padieprijs. Hij zal ook met collega-ministers bespreken om de belasting op inputs te verlaging of zelf weg te werken. Import van inputs is een alternatief om te besparen. Voor zowel het ministerie als boeren en verwerkers is er huiswerk om te komen met een model voor overleg tussen partijen.

De ontmoeting met de sector was voornamelijk bedoeld om de rehabilitatie van het pompgemaal Wageningen te bespreken. Ingenieur Arthur Zalmijn heeft aan de aanwezigen het belang van een goede waterverdeling en zich houden aan een inzaaischema benadrukt.

Naast padieboeren zijn ook Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Bramdew Rampedareth van de Vereniging van Padieproducenten en Imro Manglie van de Vereniging van Rijstexporteurs aan het woord gekomen. Zij hebben tal van problemen aangegeven die stagnerend werken op de productie.

Minister Parmessar wees de aanwezigen op het feit dat alle regeringen, dwars door de tijden heen de sector indirect wel hebben gesubsidieerd met elektriciteit en watertarieven. Eveneens werd gesubsidieerd met het onderhoud van de infrastructuur in de productiegebieden en het beschikbaar stellen van irrigatiewater.

De toehoorders bestonden uit boeren, verwerkersverenigingen en andere belanghebbenden in de sector.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.