fbpx
Rijstboeren Saramacca doorbreken stilte

Het gaat niet goed met de rijssector en ook de rijstboeren van Saramacca zeggen dagelijks met diverse problemen te worden geconfronteerd.

Zij zeggen enorme verliezen te lijden en is ingrijpen vanuit de regering dringend nodig. Ook accepteren ze de jongste overeenkomst tussen het ministerie van LVV en rijstboerenorganisaties niet.

Hieronder de verklaring van de rijstboeren van Saramacca:

– Suriname kan tot vandaag geen rijst exporteren zonder preferentiële voordelen. Hetgeen betekent dat wij boven de wereldmarktprijs produceren. Was de kostprijs/baal in 1985 $10.- vandaag is dat $20,-per baal

– Als de lokale markt slechts 15.000 ha rijst per seizoen kan absorberen, horen de beleidsmakers te weten dat elke ha wat daar boven geproduceerd wordt, geëxporteerd moet worden.

– Als de regering ervoor heeft gezorgd dat wij boeren meer inzaaien, mogen wij ook gevoeglijk aannemen dat zij ook er voor zorgt dat de productie afgezet kan worden.
Immers zij maakt het beleid uit en heeft op verschillende momenten gezegd dat zij er voor heeft gezorgd dat wij de afgelopen seizoenen 30.000 ha hebben ingezaaid.

– Een klein rekensommetje kan al voor de inzaai tonen wat de gevolgen kunnen zijn als de meeropbrengst niet verkocht kan worden. Immers de opkoop van padie is ook afhankelijk van vraag en aanbod.

– De verdubbeling van de productiekosten $10 naar $20 heeft de overheid veroorzaakt door o.a. gouvernement- take op olie, zaaizaad op de markt te brengen die erg gevoelig is voor ziekten en extra inzaaikosten(meer zaaizaad/ha en meer vlieguren) en het niet afschaffen van invoerrechten op inputs zoals het ministerie van financiën had voorgesteld. Inferieure bestrijdingsmiddelen die door LVV toegelaten wordt op de markt.

Door de ureum uit de Petro – Caribedeal even duur te houden als dat van andere particulieren die op de vrije markt inkopen.

Wij, rijstboeren van Saramacca, verklaren dat de overheid verantwoordelijk is voor de hoge productie kosten en de lage opkoopprijs van padie en dat de overeenkomst met de drie organisaties onacceptabel is.

Immers bij het vorige seizoen hebben wij SRD 470,-/per hectare gehad en beloofd was twee zakken npk en een zak ureum. De npk kwam toen het voor velen niet meer nodig was, terwijl de ureum spoorloos bleef.

Wij doen een beroep op de regering om het meer dan billijke voorstel van 1000 Srd per ha te honoreren.

Namens de rijstboeren van Sarramacca

M.Abelakh.

Saramacca
08862081

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…