Rijkeluisstad getroffen door middeleeuwse epidemie

Redactie GFC Nieuws — De Amerikaanse stad Los Angeles (Californië) kampt met een uitbraak van tyfus. De kern van het probleem zou gezocht moeten worden bij de grote aantallen daklozen die verspreid door de stad hun kamp opslaan.

Liz Greenwood, waarnemend procureur-generaal van de stad, werd in november door de ziekte geveld. “Het voelde alsof iemand treinrails door mijn ogen stak en die door mijn nek naar buiten kwamen,” vertelt zij.

“Wie krijgt nou tyfus? Het is een middeleeuwse ziekte die veroorzaakt wordt door afval,” zegt Greenwood.

Vlooien en ratten

Vorig jaar werden in Los Angeles County 124 ziektegevallen geregistreerd. De ziekte zou worden overgebracht door vlooien die huizen op de enorme ratten die leven van de afvalhopen die zich opstapelen in Los Angeles.

Dat zou weer te maken hebben met de enorme populatie daklozen die oncontroleerbaar groeit in een van de rijkste steden van de wereld.

Californië is de dichtstbevolkte Amerikaanse staat en heeft een bruto binnenlands product van naar schatting 2,9 biljoen dollar. De stad staat gerangschikt als vijfde grootste economie ter wereld, direct na Duitsland. Los Angeles County telde in 2017 meer dan 10 miljoen inwoners.

Foto: Rutger Geleijnse 

Overige berichten