fbpx
Facebook Pagelike Widget

Revolutionaire vingerafdruk test kan drugsgebruikers binnen twee minuten identificeren

GFC NIEUWS- Een vingerafdruk is de oudste en meest bekende vorm van identificatie.

Tegenwoordig verraadt een vingerafdruk niet alleen unieke persoonskenmerken, maar geeft het ook inzage in iemands levensstijl. Ontwikkelaars spreken van een grote doorbraak in het testen van drugsgebruik.

Wetenschappers aan de Universiteit van Surrey en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn al langere tijd bezig met het ontwikkelen van een nieuwe methode om drugsgebruik vast te stellen.

Uit het eerste grootschalige vingerprintonderzoek onder cocaïnegebruikers blijkt de test in 99% van de gevallen effectief.

Aan het onderzoek werkten participanten mee die in de 24 uur voor de vingerafdruk cocaïne hadden gebruikt mee en mensen die geen drugs gebruiken. Van te voren werd een speekseltest uitgevoerd.

Bij 99% van de gebruikers waren sporen van benzoylecgonine en methylecgonine – de stoffen die ontstaan als het lichaam cocaine afbreekt – zichtbaar in de vingerafdruk.

De testuitslag laat slecht enkele minuten op zich wachten. Melanie Bailey, een van de leiders van het onderzoek, vertelt dat ze al bezig zijn een test te ontwikkelen die binnen 30 seconden uitsluitsel geeft.

De onderzoekers zien veel potentie in hun nieuwe methode door de snelheid en mobiliteit van de test. Bovendien is het volgens het NFI een groot voordeel dat vervalsing niet mogelijk is en het bloed- en speekseltesten overbodig maakt. Aan de uitbreiding van de middelen die kunnen worden gedetecteerd, wordt gewerkt.

Jerry Walker, biochemicus en directeur van Intelligent Fingerprinting, voorspelt een gouden toekomst voor de testmethode. Het bedrijf gelooft dat de methode in de toekomst zal worden ingezet door justitie, gevangenissen, de reclassering en wellicht bij drugstesten langs de weg.

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…