fbpx
Revisie Hydro Unit Brokopondo Krachtcentrale

De Brokopondo Waterkracht Centrale te Afobaka beschikt over zes turbine generatoren. Deze zogeheten Hydro units, produceren elektrische energie, die voornamelijk wordt geleverd aan het elektriciteitsnetwerk van Suriname dat wordt beheerd door de N.V. EBS.

Op maandag 18 mei 2015 is er een aanvang gemaakt met de grote revisie van Hydro unit nummer 4 in de Brokopondo Krachtcentrale. Op jaarbasis worden inspecties op elke machine uitgevoerd. Dit zijn de reguliere onderhoud programma’s die elk twee weken duren.

Elke machine moet een grote revisie beurt ondergaan die om de 13 tot 14 jaren plaatsvindt. Dit wordt in technische termen een ‘major overhaul’ genoemd. De machines zijn aan slijtage onderhevig en uit ervaring is gebleken dat deze overhauls om de 13 tot 14 jaar moeten worden uitgevoerd.

De tijd is dan aangebroken dat cruciale delen van de machine moeten worden vervangen. Dat betekent dat als een machine nu wordt gereviseerd of een overhaul ondergaat , zo’n machine in 2028 weer grondig moet worden gereviseerd, staat in een persbericht.

Uiteraard moet deze machine weer in 2016 uit bedrijf worden gehaald voor z’n jaarlijkse reguliere onderhoud dat twee weken duurt. Dit geldt voor elke machine van de Brokopondo waterkracht centrale. Dit vereist een goede planning voor de zes machines die staan opgesteld in de Brokopondo Kracht centrale en daar zijn verschillende deskundigen van Suralco en de machine fabrikanten betrokken.

Onderhoudsprogramma’s worden op gezette tijden bekeken door technici van Suralco Powerhouse en bijgesteld om het jaarplan voor onderhoud in goede banen te leiden. Bij een overhaul worden er grondige inspecties gedaan aan de turbine en generator en wordt de machine volledig uit elkaar gehaald.

Onderdelen worden vernieuwd en er worden ook modificaties aan de machine uitgevoerd voor een verbeterde bedrijfsvoering. Dit alles wordt gedaan om de veiligheid, betrouwbaarheid en de continuïteit van de machine te garanderen voor de toekomst en zeker tot de volgende revisie.

Deze overhaul zorgt er dus voor dat Hydro unit nummer 4 weer in goede conditie is om de komende 13 jaren zonder enig probleem, 30 MW of meer aan elektrisch vermogen kan opwekken. De voorbereiding van deze overhaul is reeds een paar jaar geleden begonnen.

De onderdelen die vervangen moeten worden, zijn eerst gespecificeerd en hierna besteld in het buitenland bij de verschillende fabrikanten. Aangezien het vaak om speciaal vervaardigde onderdelen gaat die voor deze machines specifiek zijn gemaakt, moet dit ruim van te voren aan de fabrikant worden doorgegeven.

De fabrikanten kunnen dan op tijd beginnen met het vervaardigen van de onderdelen die door de klant, in dit geval Suralco zijn besteld. Voor deze machine is er een bedrag van circa US$ 3 miljoen uitgetrokken. Er zijn reeds onderdelen gekocht die ongeveer US$ 2 miljoen hebben gekost. De totaal geschatte investering in deze machine is ongeveer 5 miljoen US$.

Als de machine die uit een turbine en een generator bestaat, uit elkaar is gehaald zullen zowel deskundigen van Suralco als externe deskundigen metingen verrichten om zo de algehele conditie van deze machine vast te stellen. Mede op basis van deze inspecties en metingen kan het betekenen dat er soms wat meer werk te verrichten zal zijn.

Het uit elkaar halen van de machine en het vervangen van de onderdelen voor de turbine en de generator, geschiedt onder supervisie van 4 deskundigen die speciaal voor deze overhaul zijn binnengehaald van de bedrijven Andritz Hydro services en Voith Hydro Power Services , die vroeger onder de naam Siemens bekend stond.

In het team belast met de overhaul zijn ook medewerkers van de Suralco Powerhouse betrokken. Er zijn ook bedrijven die contractarbeiders ter beschikking stellen voor de diverse taken die volgens een plan moeten worden uitgevoerd. Het totale team bestaat uit 67 man en werkt in 2 ploegen van 12 uren en 5 dagen in de week.

Alle betrokken medewerkers en specialisten logeren tijdens deze major overhaul op de Afobaka recreatie faciliteiten. Tot nu toe is alles veilig en succesvol verlopen dankzij de goede voorbereiding. Alle werkzaamheden vanaf de logistiek tot de technische details worden in samenspraak met het overhaul team van de Suralco Powerhouse gedaan.

De overhaul of revisie van hydro unit nummer 4 is gepland tot eind augustus 2015. Dit betekent dat de machine ruim twaalf weken uit bedrijf zal zijn, waarbij er geen stagnatie gaat optreden in de levering van elektrische energie.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…

Training in Protocol aangeboden door India

GFC NIEUWS- Onder auspiciën van het Sushma Swaraj Institute for Foreign Service is door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het…

First lady Santokhi voor privébezoek in Nederland

GFC NIEUWS- First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry bevindt zich momenteel in Nederland. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…