fbpx
Reparatiebeweging komt goed op gang

Dit jaar is de internationale reparatiebeweging goed op gang gekomen en de verwachting is dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten.

De staatshoofden van de Caricom hebben sedert juli 2013 de internationale reparatiebeweging weer nieuw leven ingeblazen door het vraagstuk van excuses voor de genocide onder de Inheemse volkeren en reparaties voor de nazaten van de Afrikanen voor slavenhandel en slavernij te willen bespreken met de leiders van de ex-koloniale landen.

De ex-koloniale landen zijn respectievelijk: Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, Nederland, Pruisen, Zweden, Noorwegen en Denemarken.

Sedert het jaar 2014 hebben de Caricom – staatshoofden het besluit genomen dat naast de gewenste excuses het gaat om de uitvoering van een 10 punten reparatieprogramma dat uiteindelijk in elk land moet worden uitgewerkt en uiteindelijk moet worden gekwantificeerd. Hierna zullen de eerste besprekingen met de ex-koloniale landen volgen. Er zal veel voorbereidingswerk hieraan voorafgaan. Maar ook in dit proces geldt dat geduld een schone zaak zal zijn.

Er zijn sedert 2014 een aantal belangrijke internationale mijlpalen door de internationale reparatiebeweging bereikt en ook over de ontwikkelingen in het Caribisch gebied en in ons land zelf kunnen wij niet ontevreden zijn, zegt Armand Zunder van de Nationale Commissie Reparaties.

Het jaar 2015 is voor de regionale reparatiebeweging goed begonnen, toen in het Jamaicaanse parlement kamerbreed een wet is aangenomen die de regering van dat land instrueerde om reparaties te eisen van de Engelse regering voor de slavenhandel en slavernij, die in de koloniale tijd heeft plaatsgevonden. In de wet is toen ook aangegeven dat eveneens reparaties voor de repatriëring van Rastafarians naar Afrika moest worden bedongen.

De gedachten gaan ook uit naar de proclamatie van de Reparatie Commissie van de Verenigde Staten in de tweede week van april dit jaar in New York onder leiding van Dr. Ron Daniels. Dit was een grote stap voorwaarts in de internationale reparatiebeweging omdat in dat land, maar ook in die reparatiecommissie een aantal prominente Afrikaanse-Amerikanen zitting hebben genomen.

In mei van dit jaar heeft de Franse president François Hollande ‘himself’ een gul gebaar gedaan aan het Frans sprekende gedeelte van het Caribisch gebied door op het eiland Guadeloupe een indrukwekkend Caribisch slavernij museum ter waarde van ruim honderd miljoen euro neer te zetten. Daarnaast heeft hij de verrassende uitspraak gedaan, dat Frankrijk zijn ‘schuld’ aan Haïti zal terugbetalen.

In juni van dit jaar heeft ook de Venezolaanse president zich in het internationale reparations debat gemengd. President Nicolas Maduro heeft toen de toezegging gedaan dat zijn regering het voorstel van de Caricom staatshoofden, dat Europese landen Reparaties moeten betalen ondersteund.

De meest recente internationale beweging op het vlak van reparaties is dat de Indiase president Modi, recentelijk, te weten op 23 juli lofuitingen heeft gedaan aan het adres van de jurist Shashi Tharoor uit de Indiase oppositie die heeft gesteld dat Engeland reparaties aan India en andere koloniën moet betalen voor het feit dat Engeland haar koloniën eeuwenlang bezet heeft gehouden.

Tharoor heeft in zijn presentatie onder meer erop gewezen dat de Engelse Premier David Cameron tijdens zijn laatste bezoek aan India geen excuses heeft aangeboden voor de Jallianwala Bagh moordpartijen die in 1919 in Amritsar door koloniale troepen zijn uitgevoerd.

In opdracht van de Engelse kolonel Reginald Dyer zijn toen honderden ongewapende betogers die voorstander waren van de Indiase onafhankelijkheid neergeschoten. De Indiase president Modi heeft de speech van Tharoor als volgt gekwalificeerd: ’It shows the depth of an Indian’s feeling’. In de internationale reparatiebeweging is deze knipoog naar de roep om reparaties in India goed aangekomen.

Ook in Suriname is de reparatiebeweging ‘on the move’, zegt Zunder. Gewezen kan worden op de aanbeveling van de redactie van het ochtendblad dWT van 12 februari 2015, waar de redactie een pleidooi hield voor haar lezers om de activiteiten van de Nationale Reparatie Commissie te ondersteunen.

Ook heeft de ex-parlementariër Joan Dogojo in dWT van 1 maart 2015 aandacht van de regering gevraagd ‘voor de belangengroepen die vechten voor compensatie van de vroegere koloniale heerser’. Zij is toen in de Nationale Assemblee ondersteund door Ruth Wijdenbosch en door de voorzitter van De Nationale Assemblee Jennifer Geerlings-Simons.

Zunder ziet zelf het dekoloniseren van het wapenschild van Suriname op de gevel van het presidentieel paleis als een belangrijke historische stap in het bewustzijnsproces naar zelfreparaties. Hij stelt dat zelfreparaties in feite belangrijker zijn dan reparaties in geld, omdat zelfreparaties de mensen bewuster maakt en op den duur mentaal bevrijd van zaken die in het verleden verkeerd zijn gegaan.

Bovendien blijven de resultaten van zelfreparaties bestaan, terwijl financiële uitkeringen voor reparaties niet blijvend zijn. Volgens Zunder moet nu in volle vaart gewerkt worden aan een initiatiefwet over reparaties, die liefst kamerbreed aangenomen moet worden, omdat het hier gaat om een nationale zaak.

Tenslotte merkte Zunder op dat hij zeer ingenomen is met de knipoog van de president van India naar het reparatie vraagstuk in zijn land, omdat president Moodi heeft aangetoond zich ervan bewust te zijn dat historisch onrecht waar ook ter wereld uiteindelijk gecompenseerd moet worden, waarbij in de eerste plaatst het aanbieden van excuses de eerste stap naar reparaties zal zijn. Bovendien is de knipoog van president Moodi mogelijk ook een les voor degenen die al jaren bezig zijn met het in kaart brengen van de moorden die op 30 juli 1902 door koloniale troepen te Mariënburg op arbeiders zijn gepleegd. Het wordt tijd dat deze misdaden tegen de menselijkheid worden meegenomen in de zoektocht naar rechtvaardigheid bij de regering van de ex-kolonisator aan de Noordzee.

Meer nieuws

125 jaar PCS, een kort overzicht

GFC NIEUWS- De basis voor het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gelegd in een verordening van 13 november 1891, waarin door gouverneur T.A.J. Asch van…

Agrarisch Krediet Fonds wordt weer opgezet

GFC NIEUWS- Het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) zal weer worden opgezet en voorzien van middelen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

OM dertien waarnemend substituut-officieren rijker

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft dertien waarnemend Substituut-Officieren van Justitie geïnstalleerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

14 nieuwe coronabesmettingen, 12 genezen

GFC NIEUWS- 14 personen zijn het afgelopen etmaal positief getest op Covid-19. Daarnaast zijn 12 coronapatiënten genezen verklaard. Impotent of minder potent? Maak online gebruik…

Ingezonden| Ons onderwijssysteem

GFC NIEUWS- In de afgelopen periode zijn gelukkig veel Surinamers zich (gelukkig ook) kritischer gaan opstellen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

FSA wil ook vertegenwoordiger in SER

GFC NIEUWS- De Federatie van Surinaamse Agrariërs wil ook een vertegenwoordiger in de Sociaal Economische Raad (SER). Impotent of minder potent? Maak online gebruik van…

EBS-kassa’s van 1 – 4 oktober gesloten

GFC NIEUWS- De incassokantoren en kassaloketten van externe dienstverleners van de Energiebedrijven Suriname (EBS) zullen van donderdag 1 oktober tot en met zondag 4 oktober…

Transformatie Nationaal Leger op komst

GFC NIEUWS- “Ons leger zal een transformatie ondergaan, waar ook dit jaar, de eerste stappen in zullen worden gezet.” Impotent of minder potent? Maak online…

Onderwijs wordt hervormd

GFC NIEUWS- De regering heeft ervoor gekozen het onderwijs in het dienstjaar 2021 te hervormen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Subsidie aan EBS wordt gefaseerd afgebouwd

GFC NIEUWS- De subsidie aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) zal gefaseerd worden afgebouwd. Dit als deel van de bezuinigingsmaatregelen van de regering. Impotent of minder…

Actieve Covid-gevallen daalt naar 67

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen is gedaald naar 67. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik op…

Weer twee weken lockdown Kabalebo

GFC NIEUWS- Op advies van de ministeries van Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling en Sport wordt er een tweede total lockdown voor het bestuursressort Kabalebo ingesteld….

Ingezonden| Articulatie

GFC NIEUWS- Binnen enkele dagen gaan de schooldeuren wederom open. Als ouder zijn er veel vragen over het nieuwe schooljaar onder nieuwe omstandigheden. Impotent of…

JCI Nilom kiest nieuw bestuur 2021

GFC NIEUWS- De Junior Chamber International (JCI) Nilom heeft een nieuw bestuur gekozen voor het jaar 2021. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van…