fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Renzo Tjon-A-Joe vijfde in finale 100 meter vrije slag

Op het koningsnummer – de 100 meter vrije slag – is Surinamer Renzo Tjon-A-Joe vrijdagavond vijfde geworden. Na de eerste vijftig meter lang hij nog op kop met een split van 23,03 seconden, maar na een spannende tweede 50 viel hij buiten de prijzen.

De eerste plek was voor Dylan Carter van Trinidad en Tobago. Hij werd Centraal-Amerikaans en Caribisch kampioen door als enige van de acht finalisten onder de 49 seconden te gaan. Met zijn 48,95 seconden bracht hij ook het CAC-record op zijn naam. Op 15 november 2014 had de Cubaan Hanser Garcia 49,00 gezwommen.

Zilver en brons gingen naar Mikel Schreuders van Aruba en Jorge Iga Cesar van Mexico in respectievelijk 49,17 om 49,28. Daarna finishte Long Yuang Feng van Mexico in 49,33, gevolgd door Tjon-A-Joe in 49,38. Volgens de Surinaamse was dit resultaat het uiterste dat hij vrijdag kon behalen.

Zowel hij als zwemcoach Yash Daryanani zei dat er kleine fouten in het slotstuk van de race zijn gemaakt. De coach is niet ontevreden. De 49,38 seconden is een personal-best. “Hij is onder de vijftig gegaan en dat betekent dat het een heel goede race was. Ik ben heel tevreden.”

Volgens Tjon-A-Joe is het zijn beste tijd op de 100; sinds 2016 is het de eerste keer dat hij onder de 50 ging. “Dat is wat ik wilde doen. Om 49 laag te gaan, betekent dat ik eind van het jaar 48mid kan zijn en dat plaatst me in de top 10-15 van de wereld. Ik mag helemaal niet ontevreden zijn met mijn 49,38. Het ziet er heel goed uit voor de rest van het jaar en volgend jaar tot aan 2020 toe.

OOK INTERESSANT
Na 11 jaar weer jachtopzienersopleiding

De race van woensdag wordt zijn laatste wedstrijd van het zomerseizoen. “Als ik hier kan afsluiten met een medaille heb ik een heel succesvolle zomer gehad. Het moet een medaille worden. Nu ik geen medaille op de 100 heb, moet ik een medaille hebben op de 50. Het maakt niet uit welke kleur, maar natuurlijk ga ik voor goud.”

Ook Irvin Hoost zwemt op 25 juli de 50 meter vrije slag. Hij werd vrijdag op het koningsnummer vierde in de derde serie en overall 25ste onder de 39 zwemmers; zijn tijd was 52,73. “”Niet exact zijn beste tijd, maar in vergelijking met de twee voorgaande toernooien (Odesur en CCCAN) was dit zijn beste prestatie van de drie toernooien. Als hij zo doorgaat, zou hij in principe bij de 50 meter heel goed kunnen presteren.”

Hoost zegt veel te verwachten van de 50 vrij. Hij richt zich op zijn landgenoot. “Ik wil dichtbij Renzo eindigen.”

Hoewel er wat dagen tussen liggen voordat zijn pupillen weer zwemmen, neemt Daryanani geen gas terug. “We gaan nog steeds elke dag naar het bad om te trainen. Verder goed eten, rusten en mentaal voorbereiden, want alles telt.”

Intussen is Jair Tjon En Fa donderdagavond in Colombia aangekomen. Hij zit met coach Antonio Dieguez in Cali voor het onderdeel baanwielrennen. Tjon En Fa komt uit op de keirin (23 juli) en daarna de 200 meter sprint.

De sprinters Sunayna Wahi en Jurgen Themen komen zaterdag aan vanuit de VS. Wahi loopt de 100 en 200 meter, Themen de 100 meter.(GFC)