fbpx

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat.

De accommodatie, voor Afro-Surinamers uit het binnenland en Inheemsen om rituelen te houden rond het overlijden van hun dierbaren, is de afgelopen decennia slecht onderhouden en verkeerd in deplorabele staat.

Na de benoeming van Verno Prijor vorig jaar als directeur van de pas opgerichte Stichting Nyun Combé (SNC), had de minister hem gevraagd prioriteit te geven aan het verbeteren van de faciliteit.

De renovatie is maandag aangevangen. De minister gaf het beginsignaal, door een deel van een muur van het kantoor te slopen.

In een boodschap tot de aanwezigen zei de bewindsman dat iedereen op elk moment kan worden getroffen door het verscheiden van een dierbare. “Het is ín zulke situaties dat we moeten proberen, de nabestaanden op te vangen in een zo geriefelijk mogelijke omstandigheid, zodat we het verdriet en de problemen die hiermee gepaard gaan kunnen verminderen’’, aldus de minister.

Volgens Prijor zijn de problemen bij Nyun Combé duidelijk zichtbaar.”De locatie ziet er niet bepaald fraai uit. Zo moeten op diverse plekken verrotte planken worden verwijderd, een houtluizen plaag moet worden bestreden, het gebouw moet een groot schilderbeurt krijgen, deuren en ramen moeten worden vervangen en nog veel meer. Ook moet aan de afvoer worden gewerkt, want het loopt bij regenval onder water”, benadrukt de directeur. Hij zegt dat de stichting er alles aan doet om het cultureel erfgoed van Inheemsen en Afro-Surinamers in het Binnenland te conserveren.

BEKIJK OOK
NDP vraagt regering alle activiteiten met Guyana over bouw Corantijnbrug voorlopig te staken

Het project zal in fasen worden uitgevoerd. De eerste renovaties zullen verricht worden bij het bestuurskantoor, gevolgd door de centrale keuken. Daarna zal zeker een kamer worden aangepakt. Aan de hand van de beschikbare middelen zullen de overige kamers een voor een aan de beurt komen. De directie hoopt ook het terrein te kunnen laten verbeteren en of verharden.

De werkzaamheden zullen ongeveer 3 maanden duren. De stichting kan door tussenkomst van het ministerie van RO rekenen op een subsidie van het ministerie van Financiën, groot SRD 140.000,-. Daarmee kunnen de eerste renovaties worden bekostigd. De minister is echter ervan overtuigd dat de stichting over genoeg potentie beschikt om zelf aan haar middelen te komen. Uiteindelijk moet de stichting zelfvoorzienend gaan draaien.

Zowel de directie als het bestuur van de stichting heeft veel positieve reacties ontvangen op de aankondiging van de renovatie.