fbpx
Relatie Suriname-Guyana moet strategisch zijn om voordelen te hebben

GFC NIEUWS- Indien het nabuurschap tussen Suriname en Guyana voordelen moet opleveren voor beide landen, dan moet niet de relatie alleen naar een hoger niveau gaan.

Ook de focus en de richting waarin men wil gaan moet in de samenwerking tot uiting komen. De relatie moet volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking strategisch zijn, zeker in termen van 20-30 jaar vooruit. Verder moet het ook gericht zijn op concrete resultaten en dus enorm bedrijfsleven georiënteerd zijn. “Pas dan zou men de mogelijkheden zien van een vruchtbare samenwerking,” meent de bewindsman.

Hij is op zaterdag 8 augustus en zondag 9 augustus samen met president Chandrikapersad Santokhi en first lady Melissa Santokhi-Seenacherry in Georgetown, Guyana geweest, waar zij zaterdag de inauguratie van Mohamed Irfaan Ali tot president van Guyana hebben bijgewoond.

Na de inauguratie werden er meteen bilaterale gesprekken gevoerd tussen de twee staatshoofden, die de afspraken hebben vastgelegd in een joint statement. In de eerste discussie werd er een diepgaande analyse gemaakt over de relatie tussen de beide landen.

Daarnaast bogen de presidenten zich ook over de uitdagingen en de mogelijkheden voor samenwerking die bestaan tussen de beide landen. Deze mogelijkheden zouden verbreed en verdiept moeten worden. Ten derde werd er gesproken over de internationale problematiek, maar voornamelijk die in de Caribische regio.

Minister Ramdin: “Een ding bleek heel duidelijk en heel snel, en dat is dat er behoefte was om de discussie naar een hoger niveau te tillen, naar het presidentieel niveau.”

Hij zegt dat er tot nu toe in de relatie met Guyana mechanismen van samenwerking bestaan in de vorm van de Guyana-Suriname Coörperation Council. Dit is echter een samenwerking op ministerieel, maar voornamelijk technisch niveau.

“Dus het tillen van deze relatie naar een hoger niveau bleek heel duidelijk in de analyse. Daarnaast was men duidelijk ervan overtuigd dat indien het nabuurschap voordelen moet opleveren voor beide landen, het niveau niet alleen hoger moet gaan, maar ook de richting waarin die samenwerking tot uiting moet komen,” aldus de bewindsman.

Meer nieuws

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…