fbpx

Relatie Suriname Frankrijk meer dan alleen veiligheid

De week van de Franse taal, de Francofonie, wordt wereldwijd gevierd in ongeveer 150 landen. De Francofonie vertegenwoordigt landen en regio’s waar Frans de voertaal is of waar een groot deel van de gemeenschap Frans spreekt of waar er een merkbare affiliatie is met de Franse cultuur.

Ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk is ervan overtuigd dat Suriname de beste plek is om ook het goede uit Frankrijk, de Goût de France, met Surinamers te delen en vieren. De identiteit van Suriname is volgens hem de culturele diversiteit.

Courtyard Marriot organiseerde in samenwerking met de Franse ambassade een diner ter ere van de Franse gastronomie. Chef Guillaume Brisard uit Frankrijk, houder van een Michelin ster verzorgde daarnaast ook een masterclass. Ter afsluiting van de Francofonie was er een avond van cultuur uitwisseling waar ook Haïti en Canada aan meededen.

De ambassadeur wil in de relatie tussen Suriname en Frankrijk meer dan alleen een samenwerking op het gebied van veiligheid. Ook op het gebied van onder andere gezondheid, cultuur en economie zijn er vele mogelijkheden. O

p de river counsel die gehouden zal worden op 20 april zal er bijvoorbeeld gesproken worden over de culturele relatie. De minister belast met Overzeese Territoria zal een framework agreement tekenen met Suriname handelend over cultuur, gezondheid en economie.

Daarnaast zijn er nog meer projecten die de relatie verstevigen. Op 21 juni start het Fête de la musique.

Naar meer berichten...