fbpx

Relatie met Cuba biedt ruimte voor verdere ontwikkeling en uitdieping

GFC NIEUWS- De relatie met Cuba is een zeer vruchtbare, een die progresse maakt en ruimte biedt voor verdere ontwikkeling en uitdieping.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken(Buza) blikt tevreden terug op de samenwerking met de scheidende Cubaanse ambassadeur Manuel Rubido Diaz.

Ambassadeur Rubibo die na vier jaar dienstverband uit Suriname vertrekt, bracht op 10 oktober een afscheidsbezoek aan president Desiré Bouterse.

Minister Pollack gaf te kennen dat president Bouterse een uitnodiging heeft liggen van de Cubaanse president voor een officieel bezoek. Verder zijn er ook uitnodigingen op ministerieel niveau.

De bewindsvrouw zegt dat er heel binnenkort op technisch niveau zaken met betrekking tot de medische sector en landbouw, met name rijstexport, verder met Cuba besproken zullen worden.

Beighle bekijkt de relatie met Cuba vanuit bilateraal, regionaal en multilateraal oogpunt. Ze spreekt bilateraal van een zeer goede relatie. Dit jaar vierden beide landen 40 jaren diplomatieke betrekkingen.

Volgens de minister is de relatie zich mettertijd gaan aanpassen, ontwikkelen en is het steeds beter geworden. Werd er voorheen alleen op onderwijsgebied samengewerkt, nu gebeurt dat ook op het niveau van volksgezondheid, sport en spel en cultuur.

BEKIJK OOK
Bewoners Esther Stichting zijn leefsitiutie meer dan zat

Binnen Caricomverband is Suriname in staat geweest om een handelsprotocol met Cuba te tekenen, welke in Suriname door het parlement is geratificeerd. Dit maakt het volgens de bewindsvrouw mogelijk dat ons land ook handel kan drijven met Cuba.

Vooral op het gebied van toerisme kan er samengewerkt worden. Beighle zegt dat er de afgelopen twee jaren een grotere stroom van handel en toerisme naar Suriname is, wat goed is in de relatie.

Regionaal komt Suriname in Caricomverband regelmatig bijeen met Cuba en ook in Celac-verband bestaan er contacten. Binnen de Caricom is vorig jaar op staatshoofdenniveau een declaratie tot stand gekomen, waarbij op tien punten wordt samengewerkt.

Multilateraal gezien heeft Suriname, aldus Beighle, zich al uitgesproken tegen de handelsblokkade tegen Cuba.

Daarnaast huldigen beide landen wat betreft buitenlands beleid ongeveer dezelfde standpunten wanneer het gaat om niet inmenging in binnenlandse aangelegenheden van staten, het erkennen van soevereiniteit en zelfbeschikkingsrecht van landen en het respecteren van volkeren.