Rekruten KPA ronden eerste onderdeel EAO succesvol af

GFC NIEUWS- De 191 rekruten van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), die op 13 januari van start zijn gegaan met de Elementaire Algemene Opleiding (EAO), hebben het eerste onderdeel ‘Opbouw Veldtraining’ met goed gevolgd afgerond.
De groep is op 24 januari weer naar Paramaribo teruggekeerd. Hoofd Instructeur PA, Purcy de Baas, zegt dat het twee intensieve weken waren op de Ayoko-Kazerne.
“We zijn zo tactvol omgegaan met die rekruten dat ze per slot van rekening hebben begrepen wat eigenlijk de bedoeling is van de veldtraining. Het is een instap die ze moesten maken. De eerste twee dagen hebben ze het zeker zwaar gehad, maar daarna hebben ze de draad wel lekker opgepakt”, gaf de Baas te kennen.
Volgens hem heeft de groep aan het einde van de training zelf aangegeven, dat ze flink hebben opgestoken wat hen is bijgebracht. Hij zegt dat door middel van een exercitie, militaire training, de rekruten meer discipline is bijgebracht.
Het ging om lichamelijke opvoeding en daarnaast hebben medewerkers van het onder directoraat Forensische Zorg (FZ) een aantal onderdelen zoals strafrecht, voorwaardelijke invrijheidstelling en de taakstelling van de afdeling FZ behandeld.
Er werd ook een discussieavond gehouden waarbij de rekruten onderling over verschillende onderwerpen konden discussiëren. Het geheel werd afgesloten met een peloton avond en kampvuur.
De Baas zegt dat de rekruten al met al inzage hebben gekregen in wat er allemaal reilt en zeilt binnen het gevangeniswezen. “Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Hier en daar wat blessures, maar het medisch team heeft het goed kunnen opgevangen, waardoor zij ook gaandeweg de rit het traject konden afronden”, zei de instructeur.
Rekruut Latoya Vorstwijk vertelt dat ze in eerste instantie vrees had. Zulke zware trainingen had zij nooit eerder meegemaakt, maar ze moest vanwege haar doel zich aanpassen en de opdrachten uitvoeren. “Hoewel het zwaar was, maar met zweet en tranen, heb ik dankzij me doorzettingsvermogen de eindstreep van dit onderdeel gehaald”, zei ze.
Voor Alexandro Nijhoven was het ook zwaar. “Ik dacht soms wel aan opgeven, maar de motivatie van de groep en de instructeurs van het KPA hebben mij goed gedaan. Men haalt alle kracht uit je, dat je nooit dacht dat je had. Maar we hebben het allemaal gehaald”, gaf hij aan.
De groep bracht maandag een oriëntatiebezoek aan de strafinrichtingen en maandag 3 februari beginnen ze met het tweede onderdeel van de EAO, het volgen van de theorielessen.

Overige berichten