fbpx

Reinier Artist wil met boek ‘Indiaans Verhaal’ bekendheid creëren over geschiedenis en cultuur Inheemsen

GFC NIEUWSREDACTIE- In 2020 zou de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) samen met Stichting Edukans en het RKBO het samenwerkingsproject ‘Indiaans Verhaal’ opstarten.

De uitgestelde lancering vanwege de Covid-19-pandemie zal woensdag plaatshebben te Powakka.

Weinig mensen zijn bekend met de geschiedenis en cultuur van de inheemse Volken in Suriname.

In de inheemse dorpen is de toegang tot informatie beperkt. Daar wil Reinier Artist verandering in brengen door zijn boek ‘Indiaans Verhaal – Tussen twee Beschavingen’ in de dorpen te distribueren.

Artist, zelf opgegroeid in het binnenland van Suriname beschrijft in zijn boek de cultuur van de inheemsen en de invloed van de ontmoeting met de westerse cultuur daarop.

Dit doet hij aan de hand van de geschiedenis van Suriname en zijn eigen ervaringen. Met zijn boek hoopt Artist bij te dragen aan een positieve identiteitsvorming vorming van en over inheemse volken.

Het boek wordt vergezeld van een lesbrief, met ter ondersteuning voor actief leren een docentenhandleiding.

Deze lesbrief vormt de leidraad om te praten over de manier waarop de inheemse geschiedenis en cultuur zich verhoudt tot de huidige tijd.

BEKIJK OOK
Bedrijfsleven, overheid, Inheemse en Tribale gemeenschappen en ngo’s buigen zich over ordening en transformatie houtsector

De interactie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname kan zo in het onderwijs op een positieve manier bevorderd worden.

Doel van het project:

• Bewustwording: door promotie van het boek ‘Indiaans Verhaal’ in Suriname bewustwording stimuleren over de betekenis van de inheemse cultuur en identiteit binnen de Surinaamse samenleving. In het bijzonder: ouderbetrokkenheid stimuleren.

• Onderwijs-/ vorming: binnen het onderwijs leren jongeren om vanuit diverse perspectieven naar hun eigen geschiedenis en cultuur te kijken om zo een gezamenlijke Surinaamse identiteit en toekomst beter vorm te kunnen geven.

Een delegatie van Stichting Edukans en Artist, schrijver van het boek, zijn vanaf 13 november t/m 19 november in Suriname voor de lancering van dit samenwerkingsproject.

Zij zullen naast de kick-off te Powakka ook gesprekken voeren met de overheid en een ontmoeting hebben met de pupillen van het Christophorus Internaat.