fbpx
Reik elkaar de hand op Moederdag…

Hoe zou het zijn als deze wens van moeder “de vrouw” in vervulling gaat?

Een moeder die blij wordt gemaakt wanneer alle kinderen op Moederdag 2015 weer naar huis komen om deze dag met haar door te brengen. Just like old times, nadat dit al jaren niet meer is voorgekomen.

De kinderen zijn nu weer samen thuis,….. de plek waar het ooit eens begon. De plek waar ze geboren en getogen zijn, lief en leed met elkaar hebben gedeeld. De plek waar moeder vroeger dag in dag uit op haar eigen wijze en binnen haar vermogen liefde en zorg gaf aan elk kind afzonderlijk. Moeder die soms een kind voortrok of juist niet, die soms een kind harder aanpakte vanwege zijn gedrag.

Moeder die altijd een inschatting moest maken hoe zij met haar soms matige pedagogische skills kon laveren tussen de kinderen, allen met hun eigen persoonlijkheid, karakter en temperament. Moeder die nu op leeftijd is en zich nog steeds strak houdt aan haar eigen opvattingen. Voor sommige kinderen is de maat vol en hoeven zij geen moeder meer met haar, stijfkoppige en dominant karakter.

Wie wel veranderd zijn, zijn de kinderen die dankzij de basis zorg en begeleiding van moeder nu geschoolde volwassenen zijn met een eigen mening en visie. Deze ontwikkeling blijkt zich nu tegen moeder te keren. De kinderen zijn in hun denken gegroeid, moeder is in haar denkwijze blijven steken. Ouders en kinderen verschillen tegenwoordig meer dan ooit in zienswijze en het wordt steeds moeilijker om overeenstemming te bereiken.

Veel kinderen die nu volwassen zijn blikken met pijn terug op hun jeugd en roepen moeders en vaders ter verantwoording voor de onprettige tijd die zij hadden in hun jeugdjaren. Voor moeder was het opvoeden en zorgen. Voor de nu volwassen kinderen was het achteraf gezien, slechte zorg, soms zelf mishandeling door alle slaag die zij moesten incasseren. Soms achtergesteld omdat het andere kind toch veel meer aandacht kreeg. ‘Ik was toch altijd de zonde bok en ik kreeg veel minder dan mijn broers en zussen’. Aan de basis van deze breuk tussen moeder en kinderen ligt de verharding. Gevoelens van boosheid en onverwerkte pijn, die de liefde voor elkaar naar de achtergrond dringt.

Toch blijf ik zeggen dat alle moeders op hun wijze hun best hebben gedaan om in elk kind te investeren voor zover het in hun vermogen lag.

Maak de stap om relaties ten goede te veranderen

Denk nu meer in termen van oplossingen en niet alleen aan de problemen die je met je moeder had. Zie ook haar inzet en haar eigen problemen en slechte omstandigheden waarin ook zij is grootgebracht. Zie hierdoor ook de verwondingen die zij heeft en vanuit die achtergrond toch ook een moeder voor jou probeerde te zijn.

Aan jou de keuze om deze ketenen te doorbreken en te accepteren dat het in de moeder-kind relatie niet altijd roze geur en maneschijn is. Accepteren dat moeder niet mee is gegroeid, misschien nog helemaal in haar eigen oude belevingswereld zit en jou daardoor nog als het kleine gehoorzame onmondig kindje ziet. Wat tig jaren oud is verander je niet meer of niet gemakkelijk, dus vraagt dit van kinderen om hier op een andere manier mee om te gaan. Wegblijven en vijandschap is niet de keuze of oplossing. Dat is juist weglopen voor dit leerproces. Een moeder wis je ook niet zomaar uit je leven!

Zet je trots opzij, verwerk je pijn en boosheid en reik moeder de hand. Wil moeder de stap niet maken….. het is goed! Doe jij dan maar de stap. De stap nemen betekent voor jou groei en waar gaat het uiteindelijk om?…. Om je eigen persoonlijke groei!

Onvoorwaardelijke liefde versmelt alle blokkades en vergiffenis brengt innerlijke vrede en vreugde. Kijk er positief tegenaan en stap over de drempel van onenigheid. Je komt dan terecht in het domein van onvoorwaardelijke liefde, compassie, vrede en harmonie.

Pak alles wat zich voordoet in je leven direct op en ga over tot de oplossing. Dit is een bewustwordingsproces waarin wij ons zelf kunnen trainen.

Benut op Moederdag de kans om nader tot elkaar te komen. Fijne dag met elkaar.

Peggy Budel
[email protected]

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…