Rehabilitatie fietspad moet toerisme rechteroever Commewijnerivier boost geven

De eerste 8 van de 24 kilometer lange te rehabiliteren fietspad aan de rechteroever van de Commewijnerivier is af.

Dit traject loopt van Bakkie naar Constancia en is recentelijk officieel in gebruik genomen door de minister van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Stephen Tsang. Het topmateriaal voor het hele pad, ruim 4.000 kubieke meter, is gedoneerd door Grassalco.

Het materiaal vertegenwoordigt een waarde van SRD800.000,-. Het bedrijf geeft met deze bijdrage inhoud aan haar beleid van Maatschappelijk verantwoord ondernemen. In La Solitude in Commewijne heeft Grassalco het plantvermeerderingsbedrijf InVitroPlants Grassalco in operatie.

Na het officiёle gedeelte met toespraken heeft minister Tsang samen met zijn directeur en een deel van de gasten een korte fietstocht gemaakt. De reacties daarna waren lovend. “Als het pad helemaal af is komt ik zeker terug met familie en vrienden”, reageert een gast enthousiast.

Historische waarde

Het pilotproject ‘Rehabilitatie fietspad Noord-Commewijne’ is onderdeel van het Suriname Business Climate and Innovation Programma, dat deels is gefinancierd via het project Innovation For Firms in Suriname. Het project wordt uitgevoerd door HI&T.

Het fietspad loopt van Rust en Werk tot Bakkie. Dit gebied heeft een zeer hoge historische waarde en is rijk aan cultuur, fauna en flora. Minister Tsang typeert de regio als een “bijzondere attractie”. Het biedt voor de lokale gemeenschappen en andere ondernemers unieke kansen om economisch voordeel uit te halen.

Ten behoeve van de rehabilitatie van het fietspad heeft het ministerie voor de Noord-Commewijne Toerisme Cluster een publieke investering van 150.000,- US dollar gedaan. Na deze initiële investering is meer financiering vrijgekomen uit de publieke- en private sector. In de cluster zitten ruim vijftien bedrijven, waaronder bootsmannen, touroperators, hotels en restaurants.

Grote toerisme potentie

Districtscommissaris van Commewijne, Ajaikoemar Kali, is apetrots dat er een start is gemaakt om het gebied in “zijn oude glorie” te herstellen. Hij zegt dat het enorm veel tijd en energie kost om alle materiaal te krijgen aan de rechteroever van de rivier.

Een van de ondernemers van de Cluster, Sirano Zalman, benadrukte de grote toerisme potentie van het gebied. “Het gebied heeft een gigantische economische dynamiek. Negentig procent van de Nederlandse tourist bezoekt Noord-Commewijne. De sector is gigantisch, de value chain is de grootste in het land.”

Volgens Zalman is de kracht van het gebied de liefde die mensen hebben voor de gasten. Hij stelt dat vanaf het begin “het gebied als gebied” is aangeboden aan de tourist en andere bezoekers. Zowel minister Tsang als DNA-lid Ramsahai wezen erop dat het project succesvol is, vanwege de goede samenwerking tussen de diverse belanghebbenden.

Ramsahai vroeg de minister initiatieven te ondernemen om het concept ook in het binnenland en in distrikten met een potentie voor toerisme te gebruiken.

Overige berichten