fbpx
Reguliere bespreking regering en bedrijfsleven om hamsteren en prijsopdrijving tegen te gaan

GFC NIEUWS- Om hamsteren en prijsopdrijving tegen te gaan zal het ministerie van HI&T, wekelijks een onderhoud hebben met de importeurs, groothandelaren, tussenhandelaren, leveranciers, producenten en winkeliers om de voorraden van strategische goederen bij te houden.

Er wordt gevraagd een verkoopbeperking van 5 aan te houden voor strategische items. De voorraden zullen dagelijks worden gemonitord en indien er sprake is van tekorten, zullen er gepaste maatregelen worden getroffen.

Er worden gesprekken gevoerd met de ondernemers om zoveel mogelijk de winkels open te houden, zodat de bevolking de mogelijkheid behoud om gemakkelijk hun inkopen te kunnen doen. Daarnaast worden mogelijkheden uitgewerkt met de winkeliers om diensten aan te bieden voor het online inkopen doen of middels WhatsApp.

Openbare markten blijven voorlopig gesloten en met de districtscommissarissen wordt de mogelijkheid bekeken om de verkooplocaties uit te breiden om grote concentratie van mensen te verminderen, en zodoende worden de markten geleidelijk opengesteld. Dit is gedaan om de marktventers tegemoet te komen en de toegang voor de bevolking om inkopen te doen te blijven behouden tijdens de lock down.

De regering onderkent dat voornamelijk ondernemers in specifieke sectoren in de problemen komen vanwege de situatie met Covid-19, vooral ondernemers in de toerismesector. Hiervoor zijn er onder andere gesprekken geweest met de banken, om de mogelijkheid te bekijken om aflossingen voor hypotheken en leningen aan ondernemers, die kunnen aantonen dat hun inkomsten zijn afgenomen vanwege de Covid-19 maatregelen, dat zij gedurende de lock down respijt kunnen krijgen van de aflossing, zonder oplegging van boeterente. Deze mogelijkheid wordt besproken met de leiding van de Centrale Bank.

Voorts zullen maatregelen om de ondernemers gedurende de lock down te ondersteunen, in overleg met het bedrijfsleven en relevante stakeholders, worden uitgewerkt.

De regering werkt aan formuleren van specifieke instructies aan zogenaamde hoge-risico beroepen, zoals zorgverleners, kappers, pompbedienden, taxi- en buschauffeurs, en die zullen alsnog worden bekendgemaakt.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…