fbpx
Regionale praktische workshop voor pesticideninspecteurs

GFC NIEUWS- Carmen van Dijk, hoofd van de afdeling bestrijdingsmiddelen van het ministerie van LVV, vertegenwoordigde Suriname onlangs op een workshop van Regionale senior pesticiden inspecteurs en toezichthouders van pesticiden te Bridgetown, Barbados.

Deze driedaagse praktische trainingsworkshop voor pesticideninspecteurs werd georganiseerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie( FAO) van de Verenigde Naties.

De workshop maakte deel uit van een vierjarig pesticiden-beheerproject dat wordt gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) en wordt uitgevoerd door FAO in nauwe samenwerking met de Coördinating Group of Pesticide Control Boards in the Caribbean, CGPC, waarvan Suriname momenteel voorzitter is.

Het regionaal project is nu in zijn laatste jaar en omvat elf landen t.w. Suriname, Antigua en Barbuda, Barbados, Dominica, Dominicaanse Republiek, Guyana, Jamaica, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago.

Bij de opening van de workshop onderstreepte Renata Clarke, subregionale coördinator van de FAO, de belangrijkheid van “De handleiding van de pesticiden inspecteur”.

Zij is van mening dat het een zeer belangrijke output van het project is, omdat het ervoor zorgt dat iedereen in het Caribisch gebied die een controlerende functie heeft voor het gebruik van pesticiden, goed is opgeleid en zijn werk op een geharmoniseerde manier uitvoert, waardoor pesticiden effectief worden beheerd en risico’s voor de gezondheid van mens en milieu worden geminimaliseerd.

Op de workshop hebben de deelnemers een ontwerp van een regionale handleiding voor pesticideninspecteurs bestudeerd en aangevuld, dat bedoeld is om pesticideninspecteurs te helpen bij de veilige, efficiënte en effectieve uitvoering van hun taken en om de operationele procedures van pesticideninspecteurs in de regio te harmoniseren.

\De handleiding biedt substantiële richtlijnen voor inspecteurs die samenwerken met regelgevende instanties en helpt bij de uitvoering, monitoring, handhaving en bewustwording van inspectieactiviteiten.

De ontwerphandleiding is ontwikkelt met behulp van een eerdere versie die is ontworpen door FAO voor de landen van de West-Afrikaanse regio.

Het bevat de principes die betrokken zijn bij regelgevingswerkzaamheden van pesticiden op gebieden zoals wetgeving, voorbereiding op inspecties, veiligheid, bemonstering, documentatie, handelen op overtredingen, informatie, bewustzijn, samenwerking en coördinatie.

De regionale pesticideninspecteurs zijn geïntroduceerd en getraind in het gebruik van de handleiding en zullen naar verwachting feedback geven om te helpen bij de afronding van het document en ervoor zorgen dat het zoveel mogelijk de Caribische context aanpakt voordat het regionaal wordt gedeeld.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…