Regionaal netwerk voor genomisch toezicht spoort coronavirusvarianten op in Latijns-Amerika en Caribisch gebied

GFC NIEUWSREDACTIE- De directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne, meldt dat het regionale COVID-19 Genomic Surveillance Network van de Pan-Amerikaanse regio, dat al een jaar bestaat, “de opkomst en verspreiding van SARS-CoV-2-varianten in de regio nauwlettend in de gaten houdt”.

“Het netwerk heeft een belangrijke rol gespeeld bij het toezicht op de verspreiding van het virus in grensgebieden en onder reizigers, die vaak als eerste varianten in een land introduceren”, aldus Etienne tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Tot nu toe is in 47 landen en gebieden op het Pan-Amerikaanse continent ten minste één “zorgwekkende variant” gedetecteerd en in 11 landen en gebieden zijn alle vier de varianten – alfa, bèta, gamma en delta – gedetecteerd.

Etienne legde uit dat het netwerk is begonnen met een handvol volksgezondheidslaboratoria in 2020, waaronder de regionale sequencinglaboratoria Fundação Oswaldo Cruz/FIOCRUZ – Brazilië en Instituto de Salud Pública de Chile (ISPCH), die sequentiering uitvoeren voor landen zonder lokale capaciteit.

Het netwerk is in totaal uitgegroeid tot 24 laboratoria, waaronder vier extra referentielaboratoria – het Instituut voor Epidemiologische Diagnostiek en Referentie (INDRE) in Mexico, de USA Centers for Disease Control (CDC), de Universiteit van West-Indië in Trinidad & Tobago, en het Gorgas-instituut in Panama.

“Samen, en met de wetenschap als gemeenschappelijke taal, hebben de landen zich ertoe verbonden hun laboratoriumcapaciteit te versterken, personeel aan te werven en van surveillance een prioriteit te maken, voortbouwend op de erfenis van de reeds lang bestaande netwerken voor dengue- en influenzasurveillance en laboratoria in onze regio,” zei Etienne.

PAHO steunt het netwerk door het standaardiseren van laboratoriumprotocollen, het geven van opleidingen en het doneren van benodigdheden.

“Het COVID-19 Genomic Surveillance Regional Network is een voorbeeld van de kracht van de Pan-Amerikaanse regio en het belang van samenwerking om dit virus onder controle te krijgen,” zei Etienne. “We moeten dezelfde geest van samenwerking en solidariteit naar andere dimensies van onze COVID-19-respons brengen, met name vaccins.”

Gebrek aan toegang tot vaccins creëert epidemiologische kloof

Ze benadrukte dat een gebrek aan toegang tot vaccins een epidemiologische kloof creëert. “Meer en meer laten ziektetrends een regio zien die verdeeld is door de toegang tot vaccins,” zei Etienne. “In landen met een toereikende vaccinvoorziening nemen de infecties af; op plaatsen waar de vaccindekking nog laag is, in die landen blijven de infecties hoog.”

Ze wees erop dat COVID-19-gevallen gestaag afnemen in Costa Rica, waar bijna één op de drie mensen is gevaccineerd. Zuid-Amerikaanse landen met een hoger vaccinatiegraad, waaronder Uruguay, Chili en Argentinië, melden een scherpe daling van het aantal gevallen. In Canada en het grootste deel van de Verenigde Staten neemt het aantal gevallen af.

Maar in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als geheel is slechts 15% van de bevolking volledig gevaccineerd, en sommige landen, waaronder Honduras en Haïti, hebben nog geen 1% bereikt, zei ze. Met zijn lage vaccinatiegraad ziet Honduras een toename van gevallen langs zijn grens. COVID-19-infecties nemen toe in de meeste Centraal-Amerikaanse landen, met Guatemala dat een groot aantal gevallen en ziekenhuisopnames meldt.

In het Caribisch gebied stijgen zowel het aantal COVID-19-gevallen als het aantal COVID-19-doden in Cuba, waar de situatie vooral acuut is in de provincie Matanzas, zei Etienne. Andere kleinere eilanden melden ook een toename van infecties, waaronder Martinique, waar het aantal gevallen verdrievoudigt. Er zijn ook nog steeds besmettingshaarden in de staten van het Amazonegebied in Colombia en Peru.

“Deze trends illustreren hoe COVID-19 in onze regio verankerd blijft, vooral in landen met een lage vaccinatiegraad,” zei Etienne.

Ze herhaalde dat volksgezondheidsmaatregelen, zoals fysieke afstand houden, het dragen van maskers en het vermijden van mensenmassa’s – evenals infectiecontrole door middel van testen, het traceren van contacten, quarantaine en isolatie – van vitaal belang blijven.

In totaal meldde de Pan-Amerikaanse regio in de afgelopen week meer dan 967.000 nieuwe gevallen en 22.000 sterfgevallen, wat een lichte daling betekent ten opzichte van de week ervoor.

Overige berichten