fbpx
Reggy Nelson nieuwe vicepresident voor Suriname in UNEA-5 Bureau

GFC NIEUWS- Tijdens de in maart 2019 in Nairobi, Kenya, gehouden vierde milieuvergadering van de Verenigde Naties (UNEA-4) met het thema “Innovatieve oplossingen voor milieu-uitdagingen en duurzame consumptie en productie” werd ambassadeur Winston Lackin, nu wijlen, voorgedragen en toegelaten als lid van het Bureau voor UNEA-5.

Suriname werd hierna in de gelegenheid gesteld om voor de resterende zittingsperiode een vervanger aan te wijzen.
Surinames ambassadeur in Frankrijk, Parijs, Reggy Nelson, is aangewezen om deze opengevallen plaats in te nemen.

Ambassadeur Nelson heeft langer dan tien jaren gewerkt voor een internationale milieuorganisatie en een wezenlijke bijdrage geleverd bij de totstandkoming van het Centraal Suriname Natuurreservaat en de Suriname Conservation Foundation.

Verder heeft hij vanaf de Bonn-Commitment van Suriname tijdens UNFCCC COP 23 in november 2017, het traject met wijlen ambassadeur Lackin doorlopen en is daarnaast steeds betrokken geweest bij besluitvormingsprocessen inzake klimaatverandering.

Ook heeft hij zijn inbreng gehad bij de totstandkoming van de in ons land in februari 2019 gehouden “HFLD Conference for Climate Finance Mobilization”, welke geresulteerd heeft in de aanname van de “Krutu of Paramaribo Joint Declaration on Climate Finance Mobilization”.

Samen met de Costa Ricaanse minister van Milieu en Energie, Carlos Manuel Rodriguez Enchandi, maakt ambassadeur Nelson deel uit van het UNEA-5 Bureau en vertegenwoordigen zij de groep van Latijns-Amerika en Caribische landen (GRULAC). Dit team, dat door de GRULAC gezien wordt als een goede en sterke afvaardiging van de groep, zal zich verder inzetten om de milieu-uitdagingen waarmee de GRULAC-lidstaten kampen op de agenda van UNEA-5 te plaatsen, welke in februari 2021 zal worden gehouden.

Als vicepresident van het UNEA-5 Bureau heeft ambassadeur Nelson, ondersteund door Ivette Patterzon en Meredith Henry-Cumberbatch, beiden juridisch- en beleidsadviseurs op het Kabinet van de President – Coördinatie Milieu, recent online geparticipeerd in de 4de reguliere vergadering van dit bureau.

De rode draad van deze vergadering was de COVID-19 pandemie en de effecten die dit heeft op het milieu in het algemeen, inclusief de milieuagenda wereldwijd. Tijdens deze vergadering zijn onder andere besproken de synergie die er bestaat tussen het “Super Year for Nature” thema voor het jaar 2020 en het thema van UNEA-5.

Het thema voor UNEA-5 luidt als volgt: “Strengthening Actions for Nature to Achieve the Sustainable Development Goals”.

Verder is aan de orde gekomen de High Level Political Forum (HLPF) vergadering met als thema dit jaar (2020): “Accelerated action and transformative pathways: realizing the decade of action and delivery for sustainable development”.

Het is namelijk de bedoeling dat de commissie van permanente vertegenwoordigers (CPR) voorstellen aandraagt voor deze vergadering maar deze pas kan indienen na goedkeuring van het UNEA-5 bureau.

De Costa Ricaanse minister van Milieu en Energie heeft in zijn toespraak de felicitaties overgebracht aan de regering van Suriname en het Surinaams volk naar aanleiding van de goedkeuring van de Milieu Raamwet door de Nationale Assemblee op 26 maart. Hij memoreerde de inzet van wijlen ambassadeur Winston Lackin voor het behalen van deze mijlpaal.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…