Regeringscommissaris Kirpalani: ”geen diefstal kasreserve ”

GFC NIEUWS- Regeringscommissaris Vidjai Kirpalani benadrukt dat er geen diefstal van de kasreserves heeft plaatsgevonden. Het geld is gebruik voor interventie.
Tijdens de persconferentie van 7 februari zei de regeringscommissaris dat het onderzoek door het Openbaar Ministerie helemaal geen betrekking heeft op de kasreserves, maar op de handelingen die zijn gepleegd door ex-governor Robert Van Trikt, te weten: oneigenlijke consultancy contracten met Orion, het Belgische bedrijf Clairfield en de aanschaf van de veelbesproken auto waar er teveel geld voor is betaald.
De kasreserve is in place en aan het vertrouwen zal er gewerkt worden, aldus Kirpalani. Met de banken is afgesproken dat binnen een bepaalde tijd het bedrag groot US$. 197 miljoen wordt terug betaald. Het gaat om US$. 100 miljoen kasreserve en US$ 97 miljoen termijn deposito’s. Een bedrag van U$.330 miljoen gaat naar het ringfence account. Er is ruimte tot maximaal 8 jaar om dit bedrag terug te betalen.
De terugbetaling zal geschieden met middelen uit de royalty stream van Grassalco en een deel van de belastinginkomsten die zijn gereserveerd vanuit Iamgold.
Kirpalani benadrukt dat de middelen van het publiek veilig zijn. Hij doet een beroep op de samenleving om kalm te blijven want ‘paniek voedt paniek’, aldus de regeringscommissaris.