fbpx

Regeringen van Suriname en Guyana: ‘Doe je huiswerk’, zegt adviesbureau

Redactie GFC Nieuws — “Suriname en Guyana hebben een kleine bevolking en kleine economieën. Dit betekent dat significante olieproductie een enorme invloed kan hebben op deze economieën,” schrijft de journaliste Kiana Wilburg in Kaieteur News. Beide landen moeten dan ook hun huiswerk doen en de olieactiviteiten heel goed in de gaten houden, waarschuwt zij.

“Het beheren van relaties met private partners vraagt ​​om een ​​genuanceerde aanpak. Veel van de vertegenwoordigers van de producerende landen benadrukten de noodzaak om een ​​gezonde balans in relaties met oliemaatschappijen als partners te vestigen.

Het is noodzakelijk voor de overheid om bedrijfsactiviteiten nauwlettend in de gaten te houden, en ervoor te zorgen dat zij volgens het boekje werken en de staat betalen waar hij recht op heeft.

Maar het pad naar succes betekent ook dat overheidsfunctionarissen hun huiswerk doen om te zorgen dat ze op de juiste plaatsen kijken en hun partners niet onnodig vertragen of belasten.”

BEKIJK OOK
Vijf verdachten aangehouden voor doodschieten Sabaku en het vissen met niet toegestane sleepnetten

In Suriname overwegen de autoriteiten mogelijke hervormingen bij Staatsolie, die nu een gemengd regelgevende en commerciële rol in het geval van een offshore ontdekking speelt, zegt het Amerikaanse Natural Resource Governance Institute (NRGI).

Het Instituut zegt dat de consensus tussen Guyanese en Surinaamse collega’s is dat, geconfronteerd met de grote uitdaging van het opbouwen van de capaciteit van de staat om toezicht te houden op complexe productie, een belangrijke stap is om een ​​sobere, strenge evaluatie van behoeften uit te voeren om strategische besluitvorming te vergemakkelijken.

Foto: Staatsolie