De regering-Simons/Rusland maakt werk van een diepgaande herstructurering van het onderwijs in Suriname.
Tijdens een interview benadrukte president Jennifer Geerlings-Simons dat de huidige problemen in het onderwijs niet alleen acuut aangepakt moeten worden, maar dat er daarnaast ook een langetermijnvisie nodig is om het onderwijssysteem toekomstbestendig te maken.
“Het gaat niet alleen om het oplossen van het directe probleem, maar ook om ons onderwijs af te stemmen op de 21e eeuw,” aldus het staatshoofd.
Ze onderstreepte dat de ontwikkeling van het onderwijsbeleid geen exclusieve taak is van het ministerie van Onderwijs, maar een nationale verantwoordelijkheid. “Wat het onderwijs moet zijn, is een beslissing van Suriname. We gaan daar breed over discussiëren.”
Geerlings-Simons pleit voor een onderwijssysteem dat aansluit op de behoeften van de nationale ontwikkeling, met name in de sectoren olie en gas, agro-industrie en toerisme.
Jongeren zullen daarom gericht opgeleid moeten worden binnen de lagere, middelbare en hogere beroepsopleidingen die aansluiten op deze strategische sectoren.
“Het moet sneller gaan dan wat we tot nu toe hebben gedaan. Daarom is er een speciaal programma in voorbereiding,” aldus de president.
Tegelijkertijd benadrukt zij dat elk kind toegang moet hebben tot onderwijs – een punt dat op korte termijn wordt aangepakt, terwijl de fundamenten voor een toekomstgericht onderwijsbeleid worden gelegd.

Sheryl maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Contact: info@gfcnieuws.com of WhatsApp.