fbpx

Regering zal overeenkomst ALCOA tekenen

President Desiré Bouterse erkent dat de kwestie rond Suralco een heet hangijzer is. De president maakte duidelijk dat de ervaring leert dat Surinamers niet altijd meewerken aan dingen die voordelig zijn voor ons land omdat zij menen het beter te weten. Het getuigt van goed leiderschap om desondanks beslissingen te nemen in het voordeel van de bevolking en de verantwoordelijkheid voor die besluiten te dragen.

“Er is vier jaar lang onderhandeld met Suralco en er ligt een stevig contract ons op te wachten, opgesteld door gerenommeerde deskundigen nationaal en internationaal,” legt de president uit. De regering zal het contract tekenen. De Nationale Assemblee wordt in de gelegenheid gesteld worden om de zaken te bestuderen en eventueel vragen te stellen daarover.

De regering van Suriname heeft in de afgelopen vier jaar tijd nog moeite bespaard om het het onderste uit de kan te halen bij de besprekingen met de ALCOA. Hiervoor is er een speciale commissie in het leven geroepen. Deze commissie met nationale deskundigen is ondersteund door vakbekwame buitenlanders. Ook hebben advocaten van diverse continenten ondersteuning verleend aan de Surinaamse werkgroep.

BEKIJK OOK
Deuren supermarkten Pater Weidmanstraat om half twee in de ochtend nog open, stootgroep politie Paramaribo treedt op

Als we tekenen, hebben we weer wat voor ons land gedaan, dus geen verhaaltjes meer, het contract moet getekend worden” stelde de president resoluut. Hij bracht in herinnering dat het gedrag van het uitblijven van besluiten Suriname al eerder een megadeal heeft gekost. Dit miljardenproject met de Billiton zou de voortgang van de bauxietsector voor zeker zestig jaar garanderen.