fbpx
Regering wil structurele oplossing waterprobleem Commewijne

De regering werkt aan een structurele oplossing voor de waterproblematiek in het district Commewijne. Er is Belgische deskundigheid aangetrokken op zoek naar zoetwaterbronnen in het gebied, zegt het hoofd van de Dienstwatervoorziening(DWV) van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen(NH), Marlon Oosterling.

Ook met Franse deskundigen wordt gezocht naar een oplossing voor het waterprobleem in het gebied. Intussen heeft DWV in samenwerking met de Surinaamse Waterleiding Maatschappij(SWM) voor ruim 70% waterleidingbuizen aangelegd in Commewijne.

Zoutwater

Dat delen van het district nog steeds kampen met een waterprobleem, komt omdat er daadwerkelijk een tekort is aan zoetwaterbronnen. Er zijn diverse boringen verricht, maar steeds weer stuit men op zoutwater dat niet te gebruiken is. Het probleem verergerd, omdat er steeds nieuwe projecten bijkomen. “Er is gewoon geen water en men weet dat”, ergert Oosterling zich aan uitspraken van VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing.

Oppervlakte water

De oplossing ligt volgens Oosterling in oppervlaktewater en zal men op den duur volledig moeten overstappen van het oud systeem van waterboringen. De zoektocht naar bronnen is een uitdaging, omdat Commewijne bekend staat als het district van het brakwater.

Voorlopige voorziening

Oosterling zegt dat als voorlopige oplossing gekozen is voor het bouwen van twee grote kelders. Die zullen gevuld worden met water. Vervolgens zal het water naar de huishoudens worden gepompt. Hierdoor hoeft het water niet dagelijks per tankwagen vervoerd te worden naar de huishoudens.

Waarschuwing

Oosterling waarschuwt personen in het gebied die hun hydrofoor aansluiten op het waterleidingnet. Dit heeft de afgelopen periode voor enorme problemen gezorgd en zaten huishoudens zonder water.

Leugen

Oosterling is toch optimistisch en verwacht een duurzame oplossing. Het project van de Belgen wordt voorgezet. “Het is een pertinente onwaarheid, zelfs meer dan een leugen, dat gezegd wordt dat de Belgen het project financieren en dat wij het geld hebben verkwanseld. Het is de Surinaamse overheid die het project bekostigd, wij maken slechts gebruik van de technische kennis van de Belgen”, legt Oosterling uit.

Hij reageert hiermee op verwijten van Girjasing dat er sprake is van corruptie. Oosterling neemt het de volksvertegenwoordiger zeer kwalijk dat die bewust onwaarheden verkondigt. “Ik ben geen politicus, ik bedrijf geen politiek, met water moet men geen politiek bedrijven. Ik doe mijn werk zonder aanziens des persoon. De president heeft mij daar geplaatst om een job te klaren en dat is wat ik doe”, besluit hij.

Meer nieuws

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…