Regering wil importen uit China via swap deal veiligstellen

GFC NIEUWS- De regering is voornemens met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de tafel te gaan zitten.
De bedoeling is na te gaan hoe alle importen uit China via de swap deal met het Aziatische land kunnen worden veiliggesteld. V
olgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maken de importen uit China maandelijks 30% uit van onze totale importen. De regering wil deze importen veiligstellen door zoveel mogelijk gebruik te maken van de in 2015 getekende en begin 2019 verlengde swap deal.
Deze overeenkomst stelt Suriname instaat om tegen de Chinese renminbi (de officiële valuta van de Volksrepubliek China) importen uit dat land te kunnen krijgen.
Minister Hoefdraad: “Binnenkort gaan we met de Centrale Bank zitten, omdat de renminbi’s in feite gewoon daar zitten te zitten en wij willen ook de importen uit China veiligstellen door zoveel mogelijk van de faciliteit gebruik te maken.”
Het bespreken van de swap deal met de Centrale Bank is een van de maatregelen die de regering wil treffen als antwoord op de grote vraag naar dollars op de markt. In de afgelopen dagen zijn reeds gesprekken gevoerd met de staatsbanken SPSB en de VCB en ondernemer Chotelal.
Laatstgenoemde zal via een redelijke koers dollars ter beschikking stellen aan importeurs, die deze valuta in ruil voor SRD’s kunnen betrekken bij de staatsbanken.
Minister Hoefdraad meent dat deze twee stappen en het afkondigen van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren zeker tot wat meer rust op de valutamarkt zullen leiden.

Overige berichten