fbpx

Regering wil gedegen overleg vóór uitvoeren pakket van maatregelen

GFC NIEUWS- De regering is voorstander van een gedegen overleg alvorens zij overgaat tot het uitvoeren van het pakket aan maatregelen om Suriname financieel economisch weer op spoor te krijgen.
President Chandrikapersad Santokhi begrijpt dat de samenleving haast heeft om uit de crisis te komen, maar benadrukt dat overleg veel tijd kost. Het staatshoofd informeerde de media donderdag over de stand van zaken met betrekking tot de crisisbeheersing. Hij sprak over zowel het klein als groot pakket van maatregelen om de financiële huishouding van het land weer gezond te krijgen.
Nadat het klein pakket aan het parlement was gepresenteerd, zijn beide pakketten ter beoordeling doorgestuurd naar de Sociaal Economische Raad (SER), de Staatsraad en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Deze organisaties hebben samen met de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) zich ook mogen buigen over het ruimer pakket.
De SER heeft de regering intussen al geïnformeerd met de toelichting dat zij het pakket van maatregelen ook graag holistisch wil bekijken. De raad heeft de regering gecomplimenteerd voor de gedurfde stappen, maar tegelijkertijd meer tijd gevraagd. Van regeringszijde was namelijk een week gevraagd om het klein pakket van maatregelen te bestuderen, terwijl voor het ruimer pakket drie weken beoordelen was uitgetrokken.
Het staatshoofd benadrukt dat de regering net als de samenleving haast heeft om de crisis tot het verleden te doen behoren. Dat oefent volgens hem tegelijkertijd ook druk uit op de regering. De president zegt dat zijn regeerteam dag en nacht heeft gewerkt.
Hij benadrukt dat de regering de maatregelen “in goed overleg, goed voorbereid, op basis van een goede tijdlijn, integraal en coherent” gaat uitvoeren. “Dat overleg kost veel tijd en we gaan die tijd nemen”, aldus het staatshoofd, dat eraan toevoegt dat de regering wel een beroep doet op de sociale partners om ook rekening te houden met de druk vanuit de samenleving.
Het staatshoofd verzekert dat de regering de economie wil herstellen en het volk zo snel mogelijk halen uit de sociaal maatschappelijke en financiële druk. Daarvoor is er de afgelopen dagen ook overleg gevoerd met Ravaksur en C47.
Op Ravaksur is wederom het beroep gedaan om de regering met goed advies te ondersteunen in het pakket van maatregelen. Ravaksur zelf heeft hiervoor nog twee weken de tijd gevraagd.
President Santokhi zegt dat Ravaksur begrip toont voor de maatregelen, maar ook de wens heeft geuit dat de regering overleg blijft voeren over het moment zij de maatregelen gaat implementeren.
Tijdens het onderhoud met de organisatie is aan haar ook de eerste exercitie gepresenteerd over het beleid dat de regering wenst te voeren met betrekking tot de stroomtarieven. Dit zal ook gedaan worden voor de SER. Dit beleid moet leiden tot het geleidelijk afbouwen van de subsidie aan de Energiebedrijven Suriname.

BEKIJK OOK
Santokhi verheugd over succesvolle uitvoering niertransplantaties