Regering wil eerst maatregelen voor koersbeheersing, voordat die wordt losgelaten

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi liet zaterdag weten dat de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) langer geduurd hebben, omdat er geen overeenstemming was over de ‘prior actions’, in het bijzonder de wisselkoers.

Prior actions zijn randvoorwaarden die Suriname in orde moet hebben voordat er op Board Level een overeenkomst wordt bereikt. Suriname en het IMF hebben reeds een overeenstemming bereikt op technisch niveau; de zogenaamde Staff Level Agreement.

Voor Suriname zijn er drie randvoorwaarden:

1. Geen monetaire financiering toegestaan: de president zegt dat het geen probleem was voor de huidige regering om een dergelijke overeenkomst te tekenen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Afslanksysteem Constantin werkt het beste volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek

2. Begroting en herstelplan dienen goedgekeurd te worden: het staatshoofd zegt dat dit een normale procedure is, maar dat de goedkeuring van het herstelplan langer duurt, omdat het IMF dit eerst wilde inzien. Vervolgens gaat het naar DNA, gevolgd door de begroting.

3. Het loslaten van de wisselkoersen (op basis van vraag en aanbod): Hierover kon geen akkoord bereikt worden, zegt Santokhi. Er moeten eerst negen maatregelen getroffen worden, waarvan drie reeds in werking getreden zijn.

Binnenkort volgen de volgende maatregelen. Pas daarna kan een besluit genomen worden over het loslaten van de wisselkoers. Dit besluit komt pas in juni 2021.

Overige berichten