fbpx
Regering wil cashcultuur terugdringen

GFC NIEUWS- De regering voert reeds een beleid uit waarbij het streven is dat zoveel mogelijk Surinamers meedoen binnen het bancaire systeem en ook 30% minder aan cash wordt gebruikt.

Hierdoor wil de regering de cash cultuur terugdringen. Technologische innovatie, oftewel Financial Technology (FinTech) , is een belangrijke factor, die de financiële sector in de komende jaren verder zal beïnvloeden.

Het beleid van de regering is erop gericht om technologische innovatie te faciliteren en tegelijkertijd de potentiële risico’s daarvan op het financieel systeem in kaart te brengen en te mitigeren.

“Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Surinaamse burgers toegang hebben tot moderne betaalsystemen, zodat ze niet steeds met contant geld hun normale zaken hoeven af te wikkelen. Dit noemt men financial inclusion”, zei president Desi Bouterse recent in het parlement.

Hij zegt dat er natuurlijk altijd behoefte is aan contante betalingen voor onder andere busvervoer en boodschappen.

President Bouterse: “Het is echter veiliger, handiger en sneller om bij terugkerende zaken, zoals betaling van nutsvoorzieningen of de aflossing van leningen gebruik te maken van elektronische betalingen of de bekende bankovermakingen. Ook het inkomen, het loon of de overheidsbijdragen die ontvangen worden op een bankrekening of een persoonsgebonden elektronische kaart is altijd veiliger en sneller dan cash ontvangsten.”

De regering heeft volgens het staatshoofd daarom een aanvang gemaakt met de introductie van de Moni karta. Hierop wordt voor de belanghebbende elke maand de sociale uitkeringen bijgeschreven. Deze kaarten hebben tegelijkertijd de functie van een betaalkaart.

“Ook het hebben van bankrekeningen opent meer mogelijkheden om efficiënt en veilig aan het financieel verkeer te kunnen deelnemen.

“De regering is voorstander van het aanbieden van het bancaire netwerk en de elektronische betaalsystemen, zoals Moni karta, ATM, POS-punten en mobiele betalingen, naar de burgers en het liefst ook in alle uithoeken van het land.

“Natuurlijk moeten de geëigende instituten, zoals de Centrale Bank, de nieuwe systemen en modellen toetsen op hun betrouwbaarheid en veiligheid. Er moet strenge regelgeving komen ter bescherming van het publiek tegen oneigenlijk gebruik en/of misleiding. Niettemin, hoe meer beveiligde elektronische mogelijkheden voor het economisch handelen, hoe beter.”

De regeringsleider benadrukt dat Financial inclusion niet beperkt is tot systemen en beveiliging. “Het is a way of life, het opent mogelijkheden voor ondernemerschap, het maakt dat de sociale bijdragen daar terechtkomen waar ze echt nodig zijn, het bevordert sparen en het bevordert financiële planning.”

President Bouterse zegt dat de regering het ook heeft over opvoeding, financiële aangelegenheden, het verstandig omgaan met inkomen en geld.

Elke bestaande of beginnende ondernemer moet de elementaire aspecten van geld- en bankzaken kennen en gaandeweg veel beter gaan toepassen. Ook dit is financial inclusion.

Het streven van de regering is om binnen een periode van twee jaar door middel van financial inclusion en Fintech initiatieven hieraan geleidelijk invulling te geven.

Meer nieuws

Lelydorp heeft EBS betaaldienst erbij

GFC NIEUWS- De Energiebedrijven Suriname (EBS) werkt continu aan de verbetering van de dienstverlening en brengt deze steeds dichter bij haar klanten. Dikke mensen slanken…

Eigen basisschool voor Drepada

GFC NIEUWS- Het dorp Drepada in Brokopondo heeft op maandag 19 oktober een mijlpaal bereikt. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Teveel zoetmakers nu ook gelinkt aan ADHD

GFC NIEUWS- Het gebruik van teveel fructose ( zoetmakers) wordt nu ook gelinkt aan ADHD( (attention deficit hyperactivity disorder), ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis…

De waardigheid van vrouwen

GFC NIEUWS- Onmenselijke vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, lijken vandaag de dag geen uitzondering meer te zijn….