“Regering wil SRD 670 miljoen aan voorschotten van CBvS”

Glenn Gersie heeft als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) minister Gillmore Hoefdraad afgeraden gebruik te maken van monetaire financiering door het opnemen van voorschotten bij de moederbank, meldt Radio 10 vandaag.

Het medium baseert zich op een correspondentie tussen de minister en Gersie. Het advies van Gersie volgde volgens Radio 10 op een schrijven van de minister Financiën aan de bankpresident.

Gersie ontving op 31 januari een schrijven van Hoefdraad, waarin de minister van Financiën de Memorandum of Understanding (MoU) van april 2016, tussen de regering en de Centrale Bank, eenzijdig opschort. In de MoU is de afspraak vastgelegd, dat de Centrale Bank de overheid niet meer voorfinanciert.

Hoefdraad haalt als reden voor de opschorting de verbeterde economische omstandigheden aan. Ook stelt hij in het schrijven dat de MoU, die kwam op voorsprak van het IMF, “bruut” en “onrechtvaardig” was.

“De regering heeft daarom besloten, ter versterking van de Staatskas, om per 31 januari 2019, voorschotten ingevolgde het bepaalde in artikel 21 van de Bankwet op te nemen. In dit kader wordt aan u als bankier van de Staat de instructie gegeven om voor het nodige in deze zorg te dragen”, schrijft de minister aan de governor, en “Ik vertrouw erop dat de boeking vandaag nog zal plaatsvinden”.

In totaal gaat het om ruim 670 miljoen Surinaamse dollar aan voorschotten, waarover de regering wil beschikken.

Overige berichten