fbpx
Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig zijn voor de export.

De bewustwording moet er komen bij de ondernemer dat ze aan standaarden zullen moeten voldoen willen ze exporteren. De regering focust zich geruime tijd sterk op het opvoeren van exporten naar verschillende landen. “Wij zijn doorgaans afzetmarkten aan het identificeren, onderzoeken en creëren buiten de traditionele markten”, zei minister Stephen Tsang van HI&T in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de Staatsbegroting.

“De wetten, wet op de jaarrekening en wet Chartered accountants zijn ook onderdeel van het verheffen van de Surinaamse bedrijven, met betrekking tot internationale standaarden”, aldus de bewindsman. Hij zegt verder dat de negatieve lijst voor importen wordt geüpdatete met de HS-codering (red…goederencode). “Nu Suriname is toegetreden tot de World Customs Organization, gaan wij de HS codering doorvoeren, waardoor controle van de importen beter en efficiënter kunnen plaatsvinden.

Met het ministerie van Financiën worden incentives besproken voor exporten en importen die passen in ons beleid voor het diversifiëren van de economie. Tevens zijn er gesprekken gaande voor een concept investeringswet. Met de komst van deze wet zal de toegang tot financiën voor ondernemers flink worden verbeterd, zegt de minister.

Om de handel met ons buurland Brazilië te verbeteren worden gesprekken gevoerd met het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname om de mogelijkheid om de Braziliaanse munt te kunnen wisselen voor de Surinaamse Dollar. Zo ook voor de Guyanese dollar, vanwege de ontwikkelingen daar met betrekking tot aardolie.

“Er is een handelsdelegatie gegaan naar beurzen in Thailand en China, die overigens zeer succesvol waren. Binnenkort gaat er een handelsdelegatie naar Cuba en doen we mee met een horticultuur beurs in Beijing. We hebben uitnodigingen voor handelsbeurzen in Mexico en Miami en we zoeken naar middelen voor eventuele participatie. Daarnaast krijgen we een permanente expo voor Surinaamse producten in Yunnan, China en we gaan in november wederom een handelsdelegatie sturen naar de Shanghai import Expo.”

“Volgend jaar doen wij mee met de Expo 2020 Dubai waar elk land een eigen paviljoen heeft. Het bijzondere van dit is dat onze jongeren hebben meegedaan met een design prijsvraag voor een ontwerp van de Suriname Paviljoen. Het winnend design van het team van Surinaamse jongeren wordt door de organisatie in Dubai gebouwd en geheel bekostigd.” Ook de recente opening van een Suriname Information Center in Ghana om de handel en toerisme tussen beide landen te bevorderen, komt aan de orde tijdens zijn toespraak.

De bewindsman is verder ingegaan op diverse MOU’s die gesloten zijn met landen in de regio, voor samenwerking op voornamelijk agrarisch gebied en toerisme. Met name, Antigua, Barbados, Dominica, alsook Aruba en Curaçao. De laatste twee zijn interessant vanwege het wegvallen van Venezuela als leverancier van fruit en groenten voor hun markten. “Er is ondertussen een distributiecentrum voor Surinaamse producten opgezet in Aruba door een ondernemer uit Suriname en we zijn erg hoopvol dat het eindelijk gaat lopen.”

“Wat kwaliteit van de producten betreft zijn onze producten vaak beter dan wat in de regio wordt aangeboden. De uitdaging voor Suriname ligt in het consistent kunnen aanleveren van de gevraagde hoeveelheden en de verzendkosten als gevolg van de slechte connectiviteit met de eilanden in de regio.”

In dit kader wordt met diverse landen in de regio gekeken naar mogelijkheden om de connectiviteit op gang te brengen en vooral om het transport van goederen goedkoper te maken. Met de private sector worden mogelijkheden uitgewerkt voor maritieme en luchtvrachttransport. De connectiviteit komt ook het toerisme tussen de landen ten goede. Ook met internationale luchtvaartmaatschappijen worden mogelijkheden uitgewerkt.

Meer nieuws

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.

“Adhin mag naar huis”

GFC NIEUWS- “Laat het recht zegevieren. Adhin mag naar huis!” Dit deelde NDP-topper Melvin Bouva zojuist op social media.