fbpx

Regering, roep alle topambtenaren die betaald thuiszitten op!

INGEZONDENAls wij praten over bezuinigingen dan is het afslanken van het ambtenarenapparaat van belang. Er moet absoluut een einde komen aan het geven van verschillende riante staatsinkomens.

De ‘topambtenaren’ (ex-ministers en ex-DNA leden, ex-directeuren, ex-DC’s, staatsraadsleden) met formidabele, dubbele staatssalarissen die betaald thuis zitten, moeten nu eens eindelijk gaan werken voor hun geld.

De regering zou al deze ambtenaren moeten oproepen om hun bijdrage te leveren, in plaats van dure deskundigen inhuren die enorme geldbedragen in US dollars en euro’s ontvangen, terwijl we in een crisis zitten.

Het verminderen van het aantal ambtenaren zowel uit de Surinaamse praktijk als uit de literatuur blijkt één van de moeilijkste delen van een aanpassingsprogramma.

Recent sprak de minister van Binnenlandse Zaken over vervroegd sturen van ambtenaren. Dit plan moet echter nog breedvoerig worden besproken binnen de regering en verder uitgewerkt.

BEKIJK OOK
Reparatie Commissie stoomt instanties klaar voor bezoek delegatie Tweede Kamer

Ook is aangehaald dat het bedrijfsleven een deel van deze ambtenaren zou moeten overnemen. Binnen een jaar wil de regering hiertoe overgaan.

Echter raden wij aan – indien er nog geen concrete afspraken met het bedrijfsleven zijn gemaakt – om de afvloeiing van personen van de publieke naar de private sector niet over 1 jaar, maar meerdere uit te smeren. Dat lijkt realistischer.

Het overgroot deel van het bedrijfsleven zit in een dubbele dip waardoor het niet verwachtbaar is dat, zelfs met incentives, veel nieuwe arbeidsplaatsen zullen worden gecreëerd.

Da’ Ai

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Surinaamse politici verdienen te veel, het kan minder want zo bijzonder zijn ze niet