fbpx
Regering lost belofte in; schoon drinkwater voor Ricanaumofo

GFC NIEUWS- Een historisch moment voor Ricanaumofo.

Het dorp in het district Marowijne beschikt over schoon drinkwater. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft woensdag het waterleidingproject opgeleverd.

De dorpelingen waren voor de voorziening van hun dagelijkse behoeften gedurende jaren aangewezen op rivierwater. Clyde Sengwai (diensthoofd SWM Marowijne) memoreerde dat op 25 juli 2019 het startsein werd gegeven voor het waterleidingproject naar Ricanaumofo.

Het project zou binnen zestig werkbare dagen moeten zijn opgeleverd, maar vanwege uiteenlopende redenen werd dit streven niet gehaald. De weg werd namelijk gerehabiliteerd, waardoor de bermen te smal waren om de buizen te plaatsen. Dankzij gezamenlijke inspanningen kon het probleem worden opgelost en op 11 september 2019 kon de aanlegfase worden afgerond.

Sengwai riep de gemeenschap van Ricanaumofo op om zuinig om te gaan met het kostbare water. Hij zei dat het de SWM veel tijd en geld kost om het water te zuiveren. Het gaat om water dat uit de Cotticarivier wordt gepompt en via een zuiveringsinstallatie omgezet naar schoon drinkwater.

170 huishoudens van Ricanaumofo zijn geregistreerd om van stromend water uit de kraan te worden voorzien. Dit aantal wordt uitgebreid aangezien er nog openstaande percelen zijn waarop er nog moet worden gebouwd.

De 170 geregistreerden moeten een waarborgsom van SRD 55,- betalen om opgenomen te worden in het systeem van de SWM. Het SWM-diensthoofd rekent uit dat met de scholen erbij ongeveer 1000 mensen van schoon drinkwater worden voorzien. Met het project is tevens invulling gegeven aan een belofte van president Desiré Bouterse.

Volgens Kenya Pansa, districtscommissaris Marowijne Zuid-West, is het gebied jarenlang verstoken geweest van schoon drinkwater. Vanwege de gezondheid en het welzijn van de mensen heeft de overheid het noodzakelijk geacht hier verandering in te brengen.

De burgermoeder zegt dat voor de ontwikkeling van het district er menselijk kapitaal nodig is en dat dit gezonde burgers vereist. Zij brengt de ontwikkeling in Ricanaumofo in lijn met de decentralisatie waarbij alle voorzieningen die in de stad aanwezig zijn, voor heel Suriname moeten gelden.

Glenda Pinas, schoolhoofd op Ricanaumofo, is ingenomen met het drinkwaterproject. Ook zij geeft aan dat het gebied jaren verstoken is geweest van deze nutsvoorzieningen, waardoor de bewoners gebruik moesten maken van rivier-, kreek- of regenwater. Pinas ziet de weg naar het dorp ook graag geasfalteerd worden, aangezien het moeilijk begaanbaar is.

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.