fbpx
Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de regering gemeend de sociaal zwakkeren in de samenleving tegemoet te komen.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning gaf vrijdag in het parlement aan dat een van de noodzakelijke maatregelen de aanpassing van de wisselkoers zal zijn. Deze zal ongetwijfeld invloed hebben op de gemeenschap. De regering heeft gemeend om de zware klappen op te vangen via een sociaal vangnet.

In De Nationale Assemblee is minister Achaibersing uitgebreid ingegaan op een aantal zaken waaruit blijkt dat gezond maken van de economie dringend noodzakelijk is. De situatie ziet er alles behalve rooskleurig uit, maar de bewindsman gelooft dat met de bijdrage van een ieder, Suriname uit de put kan klimmen.

Voor de sociaal zwakkeren kondigde de minister de volgende maatregelen aan:

– Verhoging van de AOV van SRD 525,- naar SRD 750,- per maand, ingaande 1 november 2020

– Verhoging AKB van SRD 50,- naar SRD 75,- per maand, ingaande 1 november 2020

– Verhoging financiële bijstand van SRD 375,- per maand naar SRD 500,-, ingaande 1 november 2020

– Continuering fiscale heffingskorting van SRD 750,- per maand tot het moment van invoering van de BTW.

– Ten behoeve van de voedselpakketten SRD 200 miljoen per jaar beschikbaar te stellen

– Verschuiving van object naar subjectsubsidie voor ander andere elektriciteit, drinkwater, kookgas en openbaar transport voor zwakke huishoudens.

Minister Achaibersing gaf aan, dat er zonder meer teruggegeven wordt aan de samenleving. Op jaarbasis geeft de overheid aan Algemene Kinderbijslag SRD 86 miljoen. Voor AOV is dat SRD 539 miljoen en financiële bijstand SRD 86 miljoen.

Ondanks de bezuinigingen en inkomstenverhogende maatregelen zullen de uitdagingen aanwezig zijn.

Waar Suriname naartoe moet is een begrotingstekort van 3-5% van het BBP. Verder:

– Schuldquote terug naar max 60% BBP

– Duurzaam evenwicht op de lopende rekening

– Monetaire reserve minimaal 3 mnd. import

– Stabiel prijspeil: inflatie single digit, bij voorkeur max 5%, en stabiele koers

– Groei van de economie minimaal 3%, ook buiten goud en olie-industrie

– Opvang van kwetsbare groepen en het scheppen van banen

De koersaanpassing, fiscale maatregelen en herschikking van schulden is van eminent belang om het liquiditeitstekort van de overheid op korte termijn te verminderen van 19% naar 5% voor het jaar 2021.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…