fbpx
Regering intensiveert Covid-19-aanpak

GFC NIEUWS- De Covid-19-pandemie blijft de wereld in zijn greep houden. Ook in Suriname blijven we geconfronteerd worden met de gevolgen van de Covid-19-pandemie: een zware belasting op de zorgsector, noodzakelijke isolatie- en quarantainemaatregelen en nagenoeg elke dag het droevig nieuws van Surinamers die overlijden.

“Vlak voordat wij de Regering overnamen op 16 juli heeft de toenmalige regering de maatregelen ter preventie van de verspreiding van het coronavirus ernstig versoepeld. Deze regering heeft nu te kampen met de consequenties hiervan. Hierdoor is er nu sprake van community spreading”, dit zegt president Chandrikapersdad Santokhi in zijn Covid-19-toespraak op 30 augustus.

“Deze regering heeft daarom wederom maatregelen genomen die de verspreiding van het virus zoveel mogelijk beperken. De maatregelen van deze regering zijn gebaseerd op de principes van een democratische rechtstaat en niet op basis van een machtsstaat. Gebaseerd op gezag, en niet op macht. De maatregelen die wij nemen zijn daarnaast primair gebaseerd op wetenschappelijke inzichten”, aldus het staatshoofd.

“Ik heb voor het laatst de maatregelen aangekondigd ruim twee weken geleden. We zien dat de maatregelen grotendeels worden nageleefd. De handhaving is goed. De voorlichting is goed. De maatregelen werken. De besmettingen worden minder: de curve wordt vlakker, het aantal actieve Covid-19-gevallen vertoont een dalende trend”, zegt het staatshoofd verder.

De president zegt verder dat door eerdere besmettingen, de intensive care, waar 28 plekken beschikbaar zijn, begint vol te lopen. “Dit is een zeer zorgwekkende situatie. Op dit moment bekijken we de opties om de intensive care capaciteit op te schalen”.

“Opties voor luchtbruggen met onder andere Nederland worden bekeken. De 178 hotline is verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. De eerstelijnszorg is geïntensiveerd, mede in samenwerking met huisartsen vanuit het Radboud MC in Nederland. Ook de tweedelijnszorg – de verpleegafdeling en de intensive care – zal worden opgeschaald.”

Verder zegt het staatshoofd dat er bijzondere aandacht besteed wordt aan het binnenland, de grensgebieden en de gebieden waar er goudwinning plaatsvindt, in samenwerking met tropenartsen vanuit een Nederlandse missie. Ook wordt de isolatiezorg verder uitgebreid.

“Er komt een tweede tent in Wanica, zodat de capaciteit is opgeschaald. De tenten zijn ingericht op internationaal niveau. De isolatiezorg is heel belangrijk, want dit voorkomt grote concentraties van besmettingen.”

Het ministerie van Justitie en Politie zal de handhaving van de maatregelen verder intensiveren. Er zal een Covid Quick Response team worden ingezet. Dit team zal speciaal zijn belast met de handhaving van de maatregelen.

“We hebben ook geconstateerd, dat er nog te weinig mensen zich laten testen, terwijl de faciliteiten beschikbaar zijn. We roepen u op, indien u symptomen vertoont, ook al zijn het maar lichte symptomen, dat u zich laat testen. De mogelijkheden zijn tot uw beschikking”.

“Met testen, helpt u ons om meer inzichten te krijgen omtrent de verspreiding van het virus en helpt u ons om de verspreiding van het virus te beperken. We werken eraan om de testprocedure te versnellen, zodat binnen enkele uren de resultaten bekend kunnen worden.”

“Maar, tegelijkertijd moeten we ook werken aan het ‘nieuwe normaal’. We moeten realistisch zijn. Het is niet te verwachten dat het virus snel zal verdwijnen of dat erop zeer korte termijn een vaccin beschikbaar zal zijn. Alleen door een vaccin zullen we uit deze situatie kunnen komen. Daarom moeten we ook werken aan het nieuwe normaal; de anderhalve meter samenleving. De verschillende protocollen zijn reeds ontwikkeld zodat het sociaal-maatschappelijk leven binnen ‘het nieuwe normaal’ zich verder kan ontwikkelen.”

De president geeft vervolgens aan dat de regering op dinsdag 1 september er een openbare vergadering in De Nationale Assemblee gedetailleerd zal ingaan op de Covid-19-situatie.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…