fbpx

Regering in gesprek met Iamgold: bedrijf binnen 2 weken weer operationeel

GFC NIEUWS-Vicepresident (vp) Ashwin Adhin zegt dat de regering en het goudmijnbedrijf IamGold/Rosebel in overleg zijn om uiterlijk binnen twee weken het bedrijf weer volledig operationeel te hebben.

De vp heeft in opdracht van president Desiré Bouterse gesprekken gevoerd met de leiding van het bedrijf.

Tijdens het overleg vandaag, waar ook de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Sergio Akiemboto, Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Ronnie Benschop van Defensie aanwezig waren, werd van regeringswege gesteld dat zij de veiligheid van medewerkers, bewoners en haven en goed zal garanderen.

NH-minister Akiemboto geeft aan dat de overheid een overeenkomst heeft met de multinational en er daarom alles aan gedaan wordt om de veiligheid te garanderen en het vertrouwen te herstellen, zodat normalisatie van de productie op gang kan komen.

BEKIJK OOK
Caricom-lidstaten en India versterken duurzame relatie

De ministers van Justitie en Politie en Defensie hebben hiertoe onder andere besloten om aanvullende manschappen ter beschikking te stellen.

Minister Getrouw stelt de dorpsbewoners gerust door ook permanente aanwezigheid van politie te garanderen voor Nieuw Koffiekamp om ook aldaar het veiligheidsgevoel terug te brengen.

Verder is minister Akiemboto in gesprek met goudzoekers uit het gebied, waaronder het bestuur van Makamboa, over het incident en de weg vooruit.

Adhin ziet goede uitgangspunten voor de opstart van bedrijvigheid, terwijl de resultaten van het onderzoek worden afgewacht. meldt het NII.

De regering heeft op verschillende momenten medeleven betuigd aan de families van de overledene en de gewonden en is in contact met de nabestaanden.