fbpx
Regering heeft traject tot versterken veiligheidsorganisaties ingezet

GFC NIEUWS- De Surinaamse veiligheidsorganisaties zijn in de afgelopen jaren ernstig verzwakt en moeten versterkt worden.

Het traject tot versterking van deze organisaties is volgens president Chandrikapersad Santokhi ingezet. Het staatshoofd noemde op maandag 16 november 2020 in zijn beantwoording van vragen over het veiligheidsbeleid het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger (NL), het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en de Douane.

Als voorbeeld haalde president Santokhi aan dat bij de nieuwe lichting van het KPS, 70% van de geselecteerden niet overeenkomstig de geldende regels is geselecteerd. Deze selecties en de hieruit voortgevloeide beëdigingen zijn aangehouden. Hier zal dan ook een nieuwe selectie moeten plaatsvinden. Hij gaf aan dat de eerste stappen tot het versterken van de leiding van de genoemde organisaties nu worden genomen. Tevens zullen de organisaties worden doorgelicht.

“We zullen daar kundige, integere mensen plaatsen die intensief nationaal en internationaal zullen worden getraind. De veiligheidsorganisaties zijn er namelijk om de samenleving te dienen en te beschermen. Dat moet het uitgangspunt zijn. En daarop zullen de organisaties dan ook worden versterkt”, aldus de president.

Verder is de capaciteit van de zittende en de staande magistratuur versterkt. Het Openbaar Ministerie (OM) is met 13 substituut-officieren versterkt. De versterking van de capaciteit van het OM is, aldus het staatshoofd, noodzakelijk zodat het oppakken van nieuwe zaken en de monitoring en afhandeling van lopende zaken beter en sneller kan geschieden. Zo kunnen de onderzoekingen in de criminele en corruptieve sfeer beter uitgevoerd worden.

De president zegt verder dat daarnaast de Rechterlijke Macht op korte termijn zal worden versterkt. Er komen binnenkort zes nieuwe rechters erbij en de president van het Hof van Justitie zal op korte termijn worden benoemd. Er zal aan capaciteitsuitbreiding worden gedaan bij de Rechterlijke Macht, waardoor de samenleving gegarandeerd is van een goede, efficiënte en snelle rechtspraak – zowel civielrechtelijk als ook strafrechtelijk.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.

ANRS en politie Latour houden verkeerscontroles

GFC NIEUWS- De afdeling Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) heeft samen met andere wetsdienaren van het politiebureau Latour op 17 november een gezamenlijke verkeerscontrole gehouden.