fbpx
Facebook Pagelike Widget

Regering heeft ingezet op strak prudent financieel beheer

GFC NIEUWS- “Deze regering heeft enorm ingezet op een strak, prudent financieel beheer van de overheidsfinanciën”.

De vraag hoe het kan dat de regering niet hoeft te lenen om salarissen uit te betalen, laat zich volgens president Chandrikapersad Santokhi met het voorgaande eenvoudig beantwoorden. Het staatshoofd heeft maandag in het parlement antwoord gegeven op vragen die in de eerste ronde van de begrotingsbehandeling waren gesteld.

Hij gaf aan dat de wurgcontracten, waarbij functionarissen in Amerikaanse dollars werden betaald, zonder dat daar een duidelijke tegenprestatie tegenover staat, zijn stopgezet. “Ook is de verspilling met gebouwen stopgezet. Er is een focus geweest op corruptiebestrijding. Dat heeft geleid tot forse besparingen. Functionarissen die feitelijk geen werkzaamheden verrichten, ontvingen allerlei toelages. Die zijn stopgezet.”

Volgens het staatshoofd is er enorm bespaard op telefoonkosten. Er waren ook veel functionarissen die feitelijk geen werkzaamheden verrichten, maar wel een mobiele telefoon van de Staat hadden. Deze zaken zijn stopgezet. De president gaf verder aan dat ook is stopgezet dat mensen cash geld gingen halen bij overheidsinstellingen, het SZF en andere parastatale ondernemingen, zonder dat er een duidelijke bestemming daarvoor was of dat dit kon worden verantwoord.

Er is een groot onderzoek naar de gelden bij SPSB ingezet. Het gebeurt niet meer dat belastinggelden, die daar werden gestort, direct werden doorbetaald aan derden. President Santokhi zegt dat de parastatalen structureel werden leeggehaald.

Hij gaf als voorbeeld aan dat vlak voor de overdracht van de Raad van Commissarissen van de NV CEVIHAS er even snel 100.000 Amerikaanse dollars naar een hoge functionaris van de vorige regering werd overgemaakt. Volgens het staatshoofd is niet duidelijk waarvoor. Hij zegt verder dat er totaal geen aanbestedingsprocedures waren, waardoor zaken te duur werden ingekocht. Ook deze kwesties zijn aangepakt.

Santokhi: “Er zijn enorm veel maatregelen genomen die hebben geleid tot enorme besparingen. Het resultaat van deze besparingen is geweest dat we salarissen hebben kunnen betalen, zonder leningen. Op eigen kracht.”

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…