fbpx
Regering heeft geen andere optie, maatregelen zijn van korte duur

GFC NIEUWS- Hoewel zijn begrip heeft voor de kritiek vanuit de samenleving op de recentelijke maatregelen, heeft de regering geen andere keus als het gaat om het weder gezond maken van de economie.

President Chandrikapersad Santokhi erkent dat er beter gecommuniceerd en uitgelegd moest worden, maar benadrukt dat de regering geen andere optie heeft.

Het staatshoofd sprak vandaag tijdens een persconferentie waar het Financieel Crisisteam aanzat, waarbij werd ingegaan op de reeds getroffen maatregelen om Suriname financieel-economisch weer stabiel te krijgen. De regering begrijpt de kritiek en onzekerheid van de samenleving. Echter kan de regering, aldus de regeringsleider, niet doorgaan met populistische maatregelen, showprojecten, geld lenen bij banken en pompen in samenleving en of lenen bij internationale instituten en pompen in consumptieve sector.

“Daarmee lossen we de crisis niet op”, aldus de president, die benadrukt dat de maatregelen wat pijn gaan doen, maar dat er een team van deskundigen is om te zorgen dat ze van korte duur zijn. Het gaat om een integraal pakket van bezuinigingen die doorgevoerd zullen worden en een pakket van maatregelen die moeten leiden tot ordening en stabilisatie van de economie. Deze maatregelen moeten uiteindelijk ervoor zorgen dat de koers zich stabiliseert en salarissen weer koopkracht hebben.

De regering is zich er eveneens van bewust dat de maatregelen zwaar kunnen overkomen, echter zijn zij volgens het staatshoofd gebalanceerd. De druk wordt niet alleen bij de samenleving gelegd, maar ook de hout- en goudsector gaan meer moeten inleveren doordat de heffingen en royalties zijn verhoogd.

Verder wordt ook gewerkt aan andere maatregelen die ertoe moeten leiden dat de staat inkomsten krijgt waarop zijn aanspraak maakt. Zo zal de Nieuwe Haven gereorganiseerd worden, omdat de staat daar vanwege inefficiëntie heel wat inkomsten misloopt.

De eerste aanzetten tot reorganisatie zijn reeds gegeven. Verder zullen er ook inkomsten gehaald worden uit grondhuurheffingen. Dit zal in goed overleg gebeuren en aanstaande zaterdag wordt alvast de commissie geïnstalleerd die zich zal bezighouden met grondconversie en herziening van het grondbeleid.

Het land zal niet in een ‘handomdraai’ uit de crisis gehaald worden. Het staatshoofd geeft aan dat er reeds geïnventariseerd is en dat de regering een beeld heeft van de oorzaken van de crisis. Er is een op basis hiervan een crisisbeheersingsplan opgesteld.

De maatregelen die hieruit voortvloeien zijn tijdelijk: 6 maanden tot maximaal een jaar. De regering wil de crisis juist in de urgentiefase overbruggen, waarvoor er dialoog nodig is. Daarom dat zij het pakket van maatregelen voor advies heeft doorgeleid naar de Sociaal Economische Raad (SER), de Staatsraad en de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

Het verhogen van de government-take op benzine en unificeren van de wisselkoers waren twee maatregelen die noodzakelijk waren binnen het pakket. Daarom dat er voor het lichten van nood ook meteen een Sociaal Vangnet is ingesteld, waarbij de Algemene Kinderbijslag (AKB) en Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) zijn verhoogd, pakketten worden verstrekt en nagedacht wordt schoolgaanden tegemoet te komen vanwege het verhoogde bustarief.

Meer nieuws

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…