fbpx
Regering gaat bezuinigen en tegelijk inkomsten uit belasting genereren

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag in een lijvige presentatie verschillende oplossingsmodellen opgesomd waarmee de regering binnen het pakket van maatregelen werkt en tegelijk mee bezig is.

Het pakket aan maatregelen om uit de financiële crisis te geraken wordt voorbereid door een Financieel Crisis Team ingesteld, dat bestaat uit verschillende leden van de Raad van Ministers aangevuld met nationale en internationale deskundigen.

De regering zal in de eerste plaats sterk moeten bezuinigen. Daarvoor zijn er al twee maatregelen. Er is een personeelsstop ingevoerd, zodat er geen nieuwe ambtenaren zullen worden aangetrokken. Daarnaast zullen de verschillende ministeries, hun begrotingen met minimaal 15% moeten terugbrengen, en zullen zij overige bezuinigingsmaatregelen moeten treffen.

In de tweede plaats zal er een pakket van monetaire en fiscale maatregelen volgen, die zullen moeten leiden tot extra inkomsten voor de overheid. Het uitgangspunt hierbij is dat de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen en dat de zwakkeren in de samenleving zoveel mogelijk worden ontzien.

De fiscale hervormingen zullen zodanig ingestoken worden, dat de huishoudens met de hoogste inkomens zwaarder belast zullen worden, terwijl de huishoudens met de lagere inkomens juist verlichting zullen krijgen. Tegelijkertijd zal ook een extra accent worden gelegd op het efficiënter en doeltreffender opereren van de belastingdienst en douane, zodanig dat verschuldigde belastingen, invoerrechten en accijnzen daadwerkelijk en richtig zullen worden geïnd.

Bepaalde zware industrieën, zoals de goudsector en de houtsector zullen in de fiscale sfeer een extra bijdrage moeten leveren. Goud- en houtexporten zullen zwaarder worden belast. Er gaat heel veel geld om in deze sector, en in de visie van de regering moeten de opbrengsten van deze extractieve industrieën zoveel mogelijk toekomen aan het Surinaamse volk.

Het is daarom rechtvaardig dat juist deze industrieën een extra bijdrage moeten leveren aan het oplossen van de financiële crisis.

Meer nieuws

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…