fbpx
Regering buigt zich over economische situatie met crediteuren

GFC NIEUWS- De regering is een traject gestart om met de crediteuren van gedachten te wisselen over de economische situatie waarin Suriname zich bevindt.

Tijdens een presentatie verzorgd door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Armand Achaibersing van Financiën en Planning is de groep gewezen op hoe ons land er economisch voor staat. Ook is de groep voorgehouden wat de regering doet om de situatie te herstellen.

Tijdens de presentie is aan de crediteuren voorgehouden waar de regering naar toe wil. Minister Achaibersing zei op een persconferentie die op vrijdag 30 oktober 2020 werd gehouden, dat de regering ook een traject heeft om ‘het bloeden te stoppen’’. D

e regering heeft gelijk na haar aantreden maatregelen getroffen om de crisis een halt toe te roepen. Het is nog geen macro economische plan maar de eerste maatregelen om het bloeden te stoppen. De regering is bezig het macro economisch plan te definiëren. Het is onrealistisch om te verwachten dat dit plan binnen een maand al af te hebben. Het vereist goed reken en denkwerk.

Minister Achaibersing gaf aan dat Suriname samenwerkt met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) om de economie weer op het juiste spoor te brengen. Ook wordt hulp gezocht bij de IDB, Wereldbank en andere multilaterale organisaties. Suriname zit in het traject met IMF om ‘’onze maatregelen die wij bedacht hebben’’ met hen te bediscussiëren om te geraken tot een overeenkomst zodat de gelden beschikbaar worden gesteld voor de nodige hulp.

Het traject dat met het fonds is uitgestippeld moet uiterlijk januari 2021 af zijn waarna na toestemming van de board tot uitvoering kan worden overgegaan zodat de nodige stabiliteit gecreëerd kan worden.

Minister Achaibersing gaf ook te kennen, dat dringend de vreemde valutareserve moet worden opgebouwd. Een van de belangrijke zaken is dat met partijen is gesproken over de royalties die als onderpand waren gegeven aan leningen. Partijen hebben bereidheid getoond om een goed deel van de onderpanden vrij te geven waardoor Suriname een grotere valuta stroom krijgt en daardoor in staat is om enkele aflossingen te plegen. De Financiënminister zegt dat elke hulp nodig is om samen de economie wederom gezond te maken.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.