Regels thuisquarantaine verfijnd

GFC NIEUWS- De eerste repatriatiegroep uit Miami die nu in thuisqurantaine zijn geplaatst, dient de stringente regels daarvan in acht te nemen voor 14 dagen.
Aan hen zijn de regels van thuisquarantaine zaterdag meegegeven.
De autoriteiten zullen geregeld controle uitoefenen op de naleving van de voorwaarden. Indien er verschijnselen zijn die op COVID-19 aanduiden, dient de persoon per direct contact te maken met de gegeven contactnummers. De persoon zal dan worden getest.
De naleving van de voorwaarden van thuisquarantaine is één van de ernstige oproepen naar de gerepatrieerden, die tijdens de COVID-19 zondag is gedaan.
Karen Lewis-Bell, vertegenwoordiger van PAHO/WHO in Suriname, heeft tijdens deze persconferentie bevestigd dat Cuba een laagrisicogebied van COVID-19 is. Zo ook wordt Curaçao gerekend tot een laag risicogebied.
Suriname heeft voor reizigers uit laag risicogebieden een 14 dagen thuisquarantaine ingesteld.
Laag risicogebieden zijn gebieden waar er slechts sprake is van import of import-gerelateerde transmissies van het virus.
Landen waar er ongecontroleerde transmissies zijn, zoals Nederland en de Verenigde Staten, worden gerekend tot hoog risicogebieden. Voor deze groep zal een striktere quarantainemaatregel gelden.
Voor vertrek van alle repatriatievluchten zal de status van COVID-19 van dat land worden gecontroleerd, omdat de status elk moment kan veranderen.
Het Nationaal COVID-19 Managementteam is drukdoende bezig om de gestrande Surinamers terug te halen. Momenteel wordt informatie ingewonnen van de gerepatrieerden over hun gezondheidstoestand en verblijfplaats voor thuisquarantaine in Suriname.
Met deze informatie kunnen de autoriteiten vlottere beslissingen nemen met betrekking tot de (soort)quarantaine voor de gerepatrieerden.

Overige berichten