fbpx
Regelmatig cocaïnegebruik kan blindheid veroorzaken

GFC NIEUWS- Het regelmatig gebruiken van cocaïne kan blindheid veroorzaken, waarschuwt onderzoekers aan de universiteit van Illinois, VS.

Uit een nieuwe studie blijkt dat het veelvuldig gebruiken van heroïne, cocaïne of methamphetamine blindheid kan veroorzaken.

Deze drugs veroorzaken pupilverwijding en kan bij sterk verwijdde pupillen men soms moeite hebben om het gezichtsvermogen te focussen. Dit vermogen herstelt zich als de stof is uitgewerkt en als er geen sprake is van frequent gebruik.

De deskundigen waarschuwen dat een plotseling sterk verhoogde oogdrukverhoging, aanleiding kan geven tot glaucoom.
Glaucoom is een aandoening waarbij een verhoging van de druk in de oogbol onbehandeld tot gezichtsvelduitval (blinde vlekken) leidt en uiteindelijk zelfs tot blindheid kan leiden.

Cocaïne kan aanleiding geven tot gevallen van hoornvliesontsteking. Het hoornvlies is de dunne buitenste laag van het oog (op het gedeelte waar het oog de buitenlucht raakt), wat tevens een beschermlaag is. De ontsteking kan ontstaan door bacteriën of virussen, maar ook door bijtende stoffen of schade door voorwerpen.

Een hoornvliesontsteking kan leiden tot (blijvend) verminderd zicht of, in zeer ernstige gevallen en zonder behandeling, zelfs tot blindheid. Een hoornvliesontsteking geneest vaak vanzelf, maar vaak wordt deze behandeld met antibiotica (als de ontsteking bacterieel is).

Waarom dit door cocaïne ontstaat is niet duidelijk, maar het zou kunnen dat door de verdovende werking van cocaïne (via snuiven komt de coke ook in de buurt van de ogen) men minder snel merkt dat het oog letsel heeft opgelopen.

Meer nieuws

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.