fbpx




Reeds vruchtbare gesprekken gevoerd door minister Ramdin in Nederland

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking is na zijn aankomst in Nederland donderdag meteen begonnen met het voeren van diverse gesprekken.

De minister is op werkbezoek om de lijnen uit te zetten voor wat betreft samenwerking met Nederland. Minister Ramdin is de eerste minister na tien jaren die Nederland weer bezoekt.

Op dinsdag na aankomst dag heeft de bewindsman een werkbezoek gebracht aan de Surinaamse ambassade in Den Haag en het Consulaat van Suriname in Amsterdam, waar hij heeft gesproken met functionarissen over de knelpunten die zich momenteel afspelen.

Vrijdag 21 en vandaag zaterdag 22 augustus zijn er gesprekken geweest met diaspora gemeenschappen en organisaties. Ook heeft minister Ramdin een ontmoeting gehad met medici aldaar, die ondersteuning willen en kunnen bieden, niet alleen in de strijd tegen Covid-19, maar ook ten aanzien van de algemene sociale zorg in Suriname.

Behalve de gesprekken met diaspora gemeenschappen en organisaties, heeft de Buza-minister ook gesprekken gehad met Surinaamse diaspora-politici, die in verschuilende bestuurlijke organen zitten in Nederland, in verschillende steden.

Zij hebben hun steun toegezegd en willen concreet meehelpen Nederlandse fondsen te mobiliseren richting Suriname. Voor wat betreft het bedrijfsleven zijn er ook gesprekken geweest met het Surinaams bedrijfsleven in Nederland, die een netwerk heeft om ander bedrijfsleven richting Suriname te bewegen om te investeren in Suriname.

Hiernaast heeft de minister gesproken met de Financieringsmaatschappij voor ontwikkelingslanden, die aangeeft dat er mogelijkheden zijn voor het ondersteunen van investeringen door het Nederlandse bedrijfsleven in Suriname. Deze gesprekken zullen worden voortgezet, omdat Suriname op de lijst staat om in aanmerking te komen voor die financieringsfaciliteiten.

Ook heeft de minister een aantal interviews afgestaan om aan de Nederlandse gemeenschap de stand van zaken aan te geven wat het nieuw buitenlands beleid is, dat zich voornamelijk richt op het binnenbrengen van financiële injecties. Aankomende maandag en dinsdag zullen er gesprekken zijn met de Nederlandse autoriteiten.

Dinsdagochtend 25 augustus voor vertrek zal de minister nog een gesprek hebben met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking omtrent mogelijkheden voor ondersteuning vanuit haar ministerie aan Suriname

Behalve de formele ontmoetingen, heeft minister Ramdin ook een ontmoeting gehad met de Surinaams-Nederlandse artiest Kenny B. Hij heeft zijn bezorgdheid geuit over de wijze waarop wij omgaan met het milieu. Kenny B wil graag zijn bijdrage leveren aan het herstel en behoud van ons milieu.

Naar zeggen van minister Ramdin is de diaspora gemeenschap laaiend enthousiast om samen te werken met Suriname. Hij kijkt uit naar de concrete ondersteuning vanuit hun zijde die Suriname nodig heeft. Minister Ramdin gaat ook een diaspora instituut opzetten, die vrij snel in functie zal zijn.

Meer nieuws

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.

6 nieuwe coronabesmettingen

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal zijn 6 personen positief getest op Covid-19 en 2 genezen. Het aantal actieve gevallen is 22.