fbpx
Redelijk stabiele situatie in gevaar met illegale overstekingen

GFC NIEUWS- De situatie in Suriname met betrekking tot COVID-19 is op dit moment redelijk stabiel en de regering wil dit graag zo houden.

Echter, deze situatie komt in gevaar met ongecontroleerde verplaatsingen en ongebreidelde illegale overstekingen bij de Surinaamse grenzen. De veiligheids- en controlediensten van ons land hebben vanmorgen bij president Desiré Bouterse alarm geslagen over deze ontwikkeling. Volgens luitenant-kolonel Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, baart de situatie bij de grenzen ernstige zorgen.

Ze wijst erop dat de regering in een vroeg stadium is begonnen om de COVID-19 dreiging te bestrijden. Het zijn al bijkans vier weken dat er maatregelen door de regering zijn ingesteld teneinde de verspreiding van COVID-19 in Suriname tegen te gaan. Een van deze maatregelen is dat de laatste twee weken een partiële lockdown van kracht is.

De situatie is volgens overste Veira redelijk stabiel, maar komt in gevaar door ongecontroleerde verplaatsingen en illegale overstekingen.

“Elke keer dat u oversteekt, zonder toestemming van het bevoegd gezag, vormt u een mogelijk gevaar voor uzelf en uw medemens. U vormt een gevaar voor de openbare gezondheid,” sprak directeur Veira richting zij die zich hieraan schuldig maken. Volgens haar moet elke oversteek beschouwd worden als een mogelijke besmetting waarbij iemand in 14 dagen tijd meer dan 400 personen kan besmetten. “If mi siki na Apoera dan mi siki na Paramaribo. If mi siki na Stoelmanseiland, dan mi siki na Nickerie,” sprak de veiligheidsfunctionaris.

Het Nationaal COVID-19 Managementteam zal niet toestaan dat door dit onverantwoord handelen de nationale veiligheid in gevaar komt. Overste Veira: “Wij accepteren geen handelingen, die de gezondheidsveiligheid van elke burger in dit land in gevaar brengt. Het gaat aan ons allen te wijten zijn, wanneer we van 10 COVID-19 positieven binnen zeer korte tijd klimmen naar meer dan 1000 besmette gevallen.” Volgens haar kunnen wij onszelf niet in een avontuur storten en afwachten wat zal komen. “Dit kunnen we, willen we en zullen we niet toestaan,” aldus de veiligheidsfunctionaris.

Ze benadrukt dat de strategie “voorkomen is beter dan genezen, drin dresi wakti siki” in verhoogd tempo wordt voortgezet. Er zal niets aan het toeval worden overgelaten, gezien de situatie urgent is.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…