Recordaantal executies van 184 afgelopen jaar in Saoedi-Arabië

GFC NIEUWS- Vorig jaar executeerde Saoedi-Arabië in totaal 184 mensen: een nieuw record.
Alleen in China en Iran werden in 2019 meer mensen terechtgesteld. Dit staat in het nieuwste rapport van Amnesty.
Als China – waar jaarlijks duizenden executies plaatsvinden – niet wordt meegeteld, dan vindt 86 procent van alle gerapporteerde terechtstellingen in vier islamitische landen plaats: Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Egypte.
In China zijn tenminste 657 mensen geëxecuteerd, maar het werkelijke aantal loopt waarschijnlijk in de duizenden. De executiecijfers zijn in China staatsgeheim. Ook Noord-Korea maakt de cijfers niet bekend. Omdat de informatie over dit land heel schaars is, staat het land van Kim Jong-un niet in het rapport vermeld.
In Iran, dat dit jaar op de tweede plaats staat, werden in 2019 251 mensen ter dood gebracht, twee minder dan in 2018. Hoewel stenigen in Iran legaal is, worden ter dood veroordeelden in de regel opgehangen.
In Saoedi-Arabië werden vorig jaar 178 mannen en zes vrouwen onthoofd, waarvan ongeveer de helft niet de Saoedische nationaliteit had. In 2018 werden er in het koninkrijk 148 mensen terechtgesteld.
Saoedi-Arabië zet de doodstraf ook in als politiek wapen tegen sjiieten, schrijft de Arabische nieuwszender al Jazeera. Op 23 april 2019 vond er een massa-executie van ‘terroristen’ plaats. 32 van de 37 geëxecuteerden was sjiiet.

Overige berichten