fbpx
Recordaantal executies van 184 afgelopen jaar in Saoedi-Arabië

GFC NIEUWS- Vorig jaar executeerde Saoedi-Arabië in totaal 184 mensen: een nieuw record.

Alleen in China en Iran werden in 2019 meer mensen terechtgesteld. Dit staat in het nieuwste rapport van Amnesty.

Als China – waar jaarlijks duizenden executies plaatsvinden – niet wordt meegeteld, dan vindt 86 procent van alle gerapporteerde terechtstellingen in vier islamitische landen plaats: Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Egypte.

In China zijn tenminste 657 mensen geëxecuteerd, maar het werkelijke aantal loopt waarschijnlijk in de duizenden. De executiecijfers zijn in China staatsgeheim. Ook Noord-Korea maakt de cijfers niet bekend. Omdat de informatie over dit land heel schaars is, staat het land van Kim Jong-un niet in het rapport vermeld.

In Iran, dat dit jaar op de tweede plaats staat, werden in 2019 251 mensen ter dood gebracht, twee minder dan in 2018. Hoewel stenigen in Iran legaal is, worden ter dood veroordeelden in de regel opgehangen.

In Saoedi-Arabië werden vorig jaar 178 mannen en zes vrouwen onthoofd, waarvan ongeveer de helft niet de Saoedische nationaliteit had. In 2018 werden er in het koninkrijk 148 mensen terechtgesteld.

Saoedi-Arabië zet de doodstraf ook in als politiek wapen tegen sjiieten, schrijft de Arabische nieuwszender al Jazeera. Op 23 april 2019 vond er een massa-executie van ‘terroristen’ plaats. 32 van de 37 geëxecuteerden was sjiiet.

Meer nieuws

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…