fbpx

Record aantal deelnemers op de 2019 FG Robotics ‘Olympics’ in Dubai

GFC NIEUWS- Na een reis van ongeveer 26 uren vanuit de UAE, is het Robotics team Suriname verrijkt met enorme ervaring en een groter netwerk van Robotics-vrienden verspreid over de wereld, terug in Suriname.

Het doel van FIRST Global (FG) is om jongeren tussen de 14 – 19 jaar uit elke land deel te doen nemen aan de FG Robotics Challenge (FGC); om hen te inspireren voor carrières in de applicatie van STEM en Robotics.

In Suriname is stichting YHS met als Robotics team manager, Ashna Mahepal, de officiële FG partner die sinds de inauguratie in 2017, Suriname ’s deelname bewerkstelligd met de ondersteuning van diverse sponsoren w.o. IDB, Staatsolie, Baitali Group, de Amerikaanse ambassade, Dresscode, RockOil, Suriprint, RCM NV en een team van daadkrachtige vrijwillige mentors en projectadministrateurs.

Dit jaar heeft de organisatie ook cruciale ondersteuning ontvangen van de KLM om de ‘oversized en overweight’ robot kit feilloos te mogen overbrengen van en naar de plaats van bestemming.

In 2017 waren het 163 landen die deelnamen aan de FGC, terwijl in 2018 het er 161 teams zijn geweest. In 2019 is dat uitgegroeid tot maar liefs 189 (meer als 1500 personen). Toch zijn dit niet alle landen/teams die zich hebben aangemeld.

Enkele landen hebben om diverse obstakels het niet gehaald aanwezig te zijn, terwijl zeker 10 teams arriveerden zonder hun robot en weer anderen wel met robot maar niet de bijbehorende belangrijke robot ‘battery’. Binnen enkele dagen en soms uren moest een nieuwe robot gebouwd, bekabeld en geprogrammeerd worden om alsnog mee te kunnen doen.

Landen, waaronder Suriname, die reeds met een ‘complete’ robot aanwezig waren, mochten de FIRST spirit van “coopertition’’ tonen en de handen uit de mouwen steken om andere teams te assisteren.

BEKIJK OOK
19-jarige autobestuurder rijdt worstman op fiets dood

Dit jaar stonden leden van team Suriname met de ondersteunende hand ook weer even naast team Mauritius, die zonder mentor aanwezig was.

De challenge om alle financiële en logistieke zaken op tijd in orde te hebben is even groot als de deelname aan de FG Challenge zelf.

Het streven om elk jaar nieuwe studenten toe te voegen aan de teams, zodat het FG netwerk blijft groeien maakt het ook niet makkelijker voor de FG partners in de diverse landen. Toch gaan de landen ervoor, omdat de creatie en handhaving van dit jonge generatie Robotics netwerk cruciaal is voor de globale toekomst.

Om de samenwerking te stimuleren zijn diverse awards uitgereikt waaronder de Clara Barton Award voor Helping Hands, welke naar Team Israel is gegaan. Diverse prijzen zijn uitgereikt om de coopertition spirit van de FGC uit te dragen naast de jaarlijkse algemene ranking.

De Suriname bot ‘Swiet Dansie’ heeft de twee kwalificatierondes met succes doorlopen en heeft in alle 9 andere rondes een positieve bijdrage geleverd aan haar alliantie. In de eerste ronde ervoer de bot wat interferentie/connectivity issues en viel het voor om en bij 30 seconden uit om daarna weer op en aan te zijn.

Op dag 1 had Swiet Dansi, 3 game matches, waarvan 1 gewonnen. Op dag 2 waren er 5 matches waarvan 2 gewonnen. Op dag 3 was er maar 1 match, waarbij 2 van de 3 bots in hun ‘fully elevated’ positie de maximale punten scoorden. Had de 3e bot in de alliantie van Suriname ook compleet gehangen, dan was de match gelijk geëindigd.

Uiteindelijk is Suriname gerangschikt op spot 148 op de lijst van 189.