Rechtszaak tegen terroristenleider die Amerikaanse regering dreigde af te zetten, geseponeerd

De Amerikaanse boer die in 2014 vanwege terroristische activiteiten was gearresteerd, is vrij. Een rechtbank in Las Vegas oordeelde dat de vervolging er niet in was geslaagd voldoende bewijs te produceren.

Boer Cliven Bundy en zijn zoons waren in 2015 enkele weken wereldnieuws toen zij een natuurgebied dat aan de overheid behoort, bezet hielden met het doel dat onder boeren te verdelen.

Het conflict begon toen de dieren van Bundy, die 20 jaren geen belastingen had betaald, in beslag werden genomen. Hij werd later geregistreerd als terrorist.

Honderden medestanders voegden zich bij hen om het conflict met de overheid gewapenderhand uit te vechten.

De rechtszaak tegen Bundy ontwikkelde zich opmerkelijk. Het bewijs tegen de terroristenleider was overstelpend, veel daarvan had zich in het openbaar afgespeeld, zichtbaar voor heel televisiekijkend Amerika, en van heel dichtbij waargenomen door minstens negen FBI-infiltranten.

Toch zou de overheid viermaal een rechtszaak tegen de terreurgroep op onverklaarbare wijze verliezen.

De overheid weigerde documenten van de FBI en andere documenten beschikbaar te stellen en het bureau dat de kwestie moest onderzoeken, maakte daarin grote fouten en vervolgingsambtenaren weigerden bewijs af te staan aan de verdediging.

Omdat daarmee de rechten van de beklaagden waren geschonden, kon de rechter niet anders dan de zaak seponeren. Bovendien mag de zaak niet worden heropend.

Overige berichten